Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
21'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cover-loat.jpg
[OZAN KOSE / AFP]

«Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται»: η ΛΟΑΤ σεξουαλικότητα στην Τουρκία

Πώς είναι να είσαι ΛΟΑΤ στη διπλανή χώρα; Το δεύτερο κομμάτι της έρευνας του inside story για την τουρκική σεξουαλικότητα είναι αποκαλυπτικό για τη νοοτροπία και τα κοινωνικά ήθη των γειτόνων. Γιατί η Κωνσταντινούπολη έχει τον μεγαλύτερο αριθμό τραβεστί στον κόσμο, μετά την Μπανγκόκ; Και τι γυρεύει μια τεράστια συλλογή από γκέι πορνογραφικό υλικό σε μιαν αποθήκη του τουρκικού στρατού; Η λέξη-κλειδί είναι η υποκρισία.
[OZAN KOSE / AFP]

«Αν θέλεις να καταλάβεις τα ζητήματα του ομόφυλου σεξ στην Τουρκία, σημείο αναφοράς σου πρέπει να είναι πάντα ο ρόλος των φύλων», μου τόνισε ο Ιρφάν, πολιτικός επιστήμων και δημοσιογράφος. «Η κοινωνία ολόκληρη, ανεξαρτήτως σεξουαλικής ταυτότητας, περιστρέφεται γύρω τους». Πράγματι, αν οι κοινωνικοί ρόλοι προκαλούν σημαντικά προβλήματα στις ετερόφυλες σχέσεις, στις ομόφυλες λειτουργούν τόσο καταλυτικά, ώστε συχνά εμποδίζουν την δημιουργία δεσμών ή τους διαλύουν πρόωρα. Τον κόσμο των σεξουαλικών μειονοτήτων διέπουν κανόνες ασφυκτικοί, ενώ τα φαινόμενα συχνά απατούν και το ψέμα έχει την τιμητική του.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις συνεντεύξεις που διεξαγάγαμε για το δεύτερο αυτό μέρος της έρευνάς μας για τη σεξουαλικότητα στην Τουρκία (11 γκέι, 4 λεσβιών, 3 τραβεστί, μιας τρανσέξουαλ και τριών γονέων ΛΟΑΤ ατόμων) είναι πως οι σεξουαλικές ταυτότητες στην Τουρκία είναι πολύ ρευστές και οι διακρίσεις τους θολές. Σχεδόν παντού είναι κανόνας ότι το πώς φαίνεσαι είναι απείρως σημαντικότερο από το τι είσαι. Για παράδειγμα, ενώ για την κοινή γνώμη η έννοια του bi (bisexual, αμφιφυλόφιλος) δεν υφίσταται, τη λέξη οικειοποιείται μία ομάδα γκέι που απαρνείται την γκέι ταυτότητά της. Η

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη