«Αντί να διαλυθούν τα κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας, διαλύθηκε η ομάδα που έκανε τη μεγαλύτερη επιτυχία»

Το ενδιαφέρον για την αρχαιοκαπηλία είναι υποκριτικό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τον Χρήστο Τσιρογιάννη, που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην έρευνα των κυκλωμάτων που εμπορεύονται αρχαιότητες. «Όλοι έχουν άποψη για το φαινόμενο και κανένα κράτος, οργανισμός, πανεπιστήμιο ή ιδιώτης δεν κάνει το παραμικρό για τη σοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος».
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
Ο Χρήστος Τσιρογιάννης, ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ.

Είναι παγκοσμίως ένας από τους ελάχιστους κυνηγούς αρχαίων· ο άνθρωπος που μπορεί να εντοπίσει τις αρχαιότητες που είναι αντικείμενα λαθρανασκαφής στις προθήκες των μουσείων, των εκθέσεων, ακόμα και σε διάσημους οίκους τέχνης. Ως συμβασιούχος του υπουργείου Πολιτισμού του ελληνικού δημοσίου, συνεργάστηκε εθελοντικά για τέσσερα χρόνια (2004-2008) με την Ελληνική Αστυνομία, βοηθώντας σε 174 υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας. Όταν η σύμβασή του δεν ανανεώθηκε, αποφάσισε να πάρει την υποτροφία που του προσέφερε το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ και να εγκατασταθεί στη Βρετανία. Από εκεί συνεχίζει το εθελοντικό του έργο, βοηθώντας τις αρχές παγκοσμίως να επαναπατρίσουν τις κλεμμένες αρχαιότητες.

Και μπορεί τα μέιλ που λαμβάνει από τον απλό κόσμο να είναι ενθαρρυντικά, αλλά όπως λέει ο ίδιος, οι κατά τόπους αρχές δεν «μπαίνουν στον κόπο» να του αποδώσουν τα εύσημα, πόσο μάλλον να τον ευχαριστήσουν.

Ο λόγος για τον Δρ. Χρήστο Τσιρογιάννη, που μιλά στο insidestory.gr για τη διαχρονική υπόθεση της παγκόσμιας αρχαιοκαπηλίας.

Υπόθεση Μάικλ Στάινχαρτ. Είχε προσπαθήσει να πουλήσει ελληνικές κλεμμένες αρχαιότητες μέσω του οίκου δημοπρασιών Christies το 2014. Μπορείτε να μας θυμίσετε τι είχε συμβεί τότε;

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.