Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
18'
Κείμενο:
cetropologies000_1cb1jc.jpg
[Louisa Gouliamaki/AFP]

Tροπολογίες στη Βουλή: Χωρίς τιμωρία η συστηματική παραβίαση του Συντάγματος

Τα κόμματα γνωρίζουν πως ακόμα και αν παραβιάσουν διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής δεν τιμωρούνται, αφού τα πεπραγμένα τους δεν ελέγχονται δικαστικά.
[Louisa Gouliamaki/AFP]

Τον περασμένο Δεκέμβριο κατατέθηκε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής». Αποτελεί το πιο πρόσφατο και κατάλληλο παράδειγμα για να καταλάβουμε πώς υπουργοί και βουλευτές παραβιάζουν συστηματικά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής με εκπρόθεσμες και άσχετες τροπολογίες.

Με δύο λόγια

Το inside story προσεγγίζει την προβληματική των εκπρόθεσμων και άσχετων τροπολογιών, μία πρακτική που εφάρμοσαν όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, παρότι απαγορεύεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Παρά τη σχετική απαγόρευση, ο νόμος δεν προβλέπει κυρώσεις για όσες τροπολογίες κατατίθενται εκπρόθεσμα ή έχουν περιεχόμενο άσχετο με το κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου ή της πρότασης νόμου, με αποτέλεσμα να γίνονται νόμος του κράτους με την ψήφισή τους. Η διάδοση της παραπάνω πρακτικής, σκοπός της οποίας συχνά είναι η εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων άσχετων από τους σκοπούς του νομοσχεδίου, οδηγεί αφενός σε κακονομία, αφού άσχετες και πρόχειρες διατάξεις εμπεριέχονται στο τελικό κείμενο των νόμων, αφετέρου σε ανασφάλεια δικαίου, αφού οι πολίτες αδυνατούν να γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη