Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
Τραπεζοκαθίσματα στις πλατείες Αγίας Ειρήνης και Καρύτση στην Αθήνα, Τρίτη 28 Μαρτίου 2023. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Τραπεζοκαθίσματα στην Αθήνα, 28 Μαρτίου 2023. [Κώστας Τζούμας/Eurokinissi]

Τραπεζοκαθίσματα: Πότε δεν είναι νόμιμα

Επειδή τα τραπεζοκαθίσματα κατά πλάτος των πεζοδρομίων έχουν γίνει κανονικότητα, με αποτέλεσμα να ξεχνάμε πως ο δημόσιος χώρος έχει κανόνες, παρουσιάζουμε τους βασικούς από αυτούς, για να γνωρίζετε τι γίνεται στη γειτονιά σας.
Τραπεζοκαθίσματα στην Αθήνα, 28 Μαρτίου 2023. [Κώστας Τζούμας/Eurokinissi]

«Μακάρι να υπάρξει κι ένα ”κίνημα τραπεζοκαθισμάτων”. Θα ήθελα πάρα πολύ να το δω. Στην πραγματικότητα είναι ένα κίνημα για τη νομιμότητα» δήλωσε πριν από κάποιους μήνες ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, με αφορμή τα κινήματα που σημειώθηκαν στα νησιά για τη νομιμότητα στις παραλίες. Με μια μικρή βόλτα όμως στο κέντρο της πόλης, εύκολα βλέπει κανείς την κατάληψη των πεζοδρομίων –δημόσιου και κοινόχρηστου χώρου δηλαδή– από τραπεζοκαθίσματα. Οι δύο υπεύθυνοι για ελέγχους και κυρώσεις είναι η Δημοτική Αστυνομία και ο εκάστοτε Δήμος. Με δυο λόγια, η τήρηση των κανόνων πρέπει να είναι έγνοια των αρχών και όχι των πολιτών.

Μερικές εικόνες από την πρωτεύουσα

Συχνά ο κ. Μπακογιάννης κάνει λόγο για τον αγώνα που δίνει για τους κοινόχρηστους χώρους. Μάλιστα η πιο πρόσφατη ηχηρή ανακοίνωση που έκανε ο Δήμος Αθηναίων είναι για την οδό Πανεπιστημίου, όπου το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να μην υπάρχει κανένα τραπεζοκάθισμα για τα επόμενα δύο χρόνια και ανακλήθηκαν οι ήδη υπάρχουσες άδειες.

Μερικές μέρες αργότερα όμως είδαμε και οι ίδιοι (τελευταία φορά εχθές 11/9) τραπεζοκαθίσματα στον Μεγάλο Περίπατο, έξω από κατάστημα γνωστής αλυσίδας.

Image
Τραπεζοκαθίσματα έξω από το κατάστημα γνωστής αλυσίδας στην Πανεπιστημίου.
Τραπεζοκαθίσματα έξω από το κατάστημα γνωστής αλυσίδας στην οδό Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου).

Σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία Αθηνών, στους

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη