Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
13'
Κείμενο:
ceturkeyfishinge40c25a6-a7ef-4304-8e3b-8dfedb8c247f.jpg
Τουρκική μηχανότρατα έξω από τους Αρκιούς τον Αύγουστο. [Θοδωρής Τσιμπίδης/Αρχιπέλαγος]

Ανενόχλητες οι τουρκικές μηχανότρατες στις ελληνικές θάλασσες

Αυτός ο Αύγουστος ήταν διαφορετικός από τους προηγούμενους, αφού μηχανότρατες από την Τουρκία ψάρευαν καθημερινά στα ελληνικά χωρικά ύδατα, παρά την απαγόρευση. Τι έκανε το Λιμενικό; Όχι πολλά, αφού δεν φάνηκε να έχει εντολή για αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας.
Τουρκική μηχανότρατα έξω από τους Αρκιούς τον Αύγουστο. [Θοδωρής Τσιμπίδης/Αρχιπέλαγος]

«Ζω 65 χρόνια στο νησί και δεν έχω ξαναδεί τουρκικό σκάφος τόσο κοντά στην ακτή. Μόνο όταν ήμουν παιδάκι θυμάμαι ένα γρι γρι που “έχασε τα νερά του”, αλλά έψαχνε να ξεφύγει, να βγει από τα ελληνικά νερά, δεν το έκανε επίτηδες», λέει ο Θανάσης, ψαράς από τους Αρκιούς των Δωδεκανήσων, με απροσποίητη ένταση στη φωνή του.

Με δύο λόγια

Σύμφωνα με μαρτυρίες και βίντεο ψαράδων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και κατοίκων, τον περασμένο Αύγουστο τα Δωδεκάνησα έγιναν το σκηνικό μίας πρωτόγνωρης «εκστρατείας» από τουρκικές μηχανότρατες, που όργωσαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και ψάρευαν φτάνοντας σε απόσταση ανάσας από τις ακτές. Πρόκειται για τον μήνα κατά τον οποίον το ψάρεμα με μηχανότρατα απαγορεύεται στην Ελλάδα, ενώ επιτρέπεται στην Τουρκία, αλλά σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο στόχος δεν φαίνεται να ήταν αλιευτικός. Αντίθετα, όσοι βρίσκονται καθημερινά στη θάλασσα και έζησαν από κοντά τις παραβιάσεις μιλούν για πιθανή «κεντρική γραμμή» και «πολιτικό στόχο», αφού σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν αυτές γίνονταν πολύ κοντά στην οριογραμμή και μέχρι το σημείο εκείνο που γίνονταν αντιληπτές, ενώ μόλις τα τουρκικά σκάφη προσεγγίζονταν από ελληνικά, έφευγαν. Αντίθετα φέτος τον Αύγουστο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη