Τουρκία: Η “κατάρα της Συρίας” και η θηλιά που σφίγγει

Η Τουρκία πληρώνει ακριβά την άμετρη φιλοδοξία και τα παιγνίδια με την φωτιά του επί δεκατέσσερα έτη αδιαφιλονίκητου μονοκράτορά της. Αλλά δεν είναι “ο εκ Συρίας ερχόμενος κίνδυνος” που έκανε πολλούς Τούρκους και ξένους παροίκους να εγκαταλείψουν την Πόλη μετά το 2014.
Χρόνος ανάγνωσης: 
16
'

Δεν έχει νόημα να πω πως η κακή είδηση με βρήκε απροετοίμαστο. Κάθε κακή είδηση σε βρίσκει απροετοίμαστο, ακόμη κι αν “περίμενες” ή είχες προβλέψει το γεγονός. Την Τρίτη το βράδυ, το τηλεφώνημα από την Πόλη με βρήκε να ετοιμάζομαι για μια ολιγοήμερη επιστροφή, ύστερα από απουσία μηνών, εκεί όπου πέρασα δώδεκα χρόνια της ζωής μου. Στην πόλη όπου παραμένουν ακόμα οι στενότεροι φίλοι μου. Στην πόλη, όπου –καθώς λένε όσοι είναι επίσης Ελλαδίτες– ενηλικιωθήκαμε. Θέλοντας και μη.

Αυτήν τη φορά, το χτύπημα δεν ήταν στον δρόμο ή σε κάποια διαδήλωση. Ήταν στο κύριο αεροδρόμιο της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, στην κύρια πύλη της εισόδου και εξόδου. Φίλοι και γνωστοί την περνούν τακτικά, και μάλιστα χωρίς να ζουν στην Τουρκία. Το Ατατούρκ έχει γίνει από τους κύριους κόμβους της διεθνούς αεροπλοΐας, και είναι σήμερα το τρίτο σε κίνηση αεροδρόμιο της Ευρώπης. Όσο κι αν δεν θυμάσαι κανείς γνωστός σου να ταξίδευε εκείνο το απόγευμα, ο φόβος –παράλογος, αλλά φόβος– υπερτερεί. «Συγγνώμη που σε ξύπνησα…» «Ήθελα απλά να δω πως είσαι καλά…» «Μπερδεύτηκα, νόμιζα ότι ταξίδευες σήμερα…» «Περαστικά μας. Κουράγιο.»

Όποιον δεν έχει ζήσει κάτι παρόμοιο, τον διαβεβαιώνω πως η διαδικασία των τηλεφωνημάτων είναι εξόχως τρομακτική. Το “βάπτισμα του πυρός”, δυστυχώς κυριολεκτικά, το πήρα τον Νοέμβριο του 2003, νεοφερμένος ακόμα στην Πόλη. Μέσα σε μία εβδομάδα τρομοκράτες είχαν χτυπήσει δύο συναγωγές, το βρετανικό προξενείο και μια τράπεζα, όλα σε κεντρικές, πολυσύχναστες γειτονιές. Δεκάδες τα θύματα, κυρίως περαστικοί. Θυμάμαι πως και τις δύο φορές κατέρρευσαν για ώρες τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, καθώς ο κόσμος έψαχνε απελπισμένα τους οικείους του. Με γραπτά μηνύματα διαβεβαιώναμε ο ένας τον άλλον ότι είμαστε ασφαλείς.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.