Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cover-psarra.jpg

Οι Τούρκοι παγιδευμένοι των Βρυξελλών

Έναν χρόνο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, οι διώξεις και οι αποτάξεις των –υποτιθέμενων– οπαδών του Γκιουλέν συνεχίζονται. Τουλάχιστον 700 αξιωματικοί που υπηρετούσαν σε στρατιωτικές υπηρεσίες ανά τον πλανήτη πλέον αναζητούν άσυλο σε Ευρώπη, Καναδά και ΗΠΑ καθώς στην Τουρκία τους περιμένει η σύλληψη –οι αποδείξεις ενοχής δεν είναι απαραίτητες.

«Ένας από τους φίλους μας υπηρετούσε στην Ελλάδα. Όταν ξαφνικά ειδοποιήθηκε ότι αποτάχθηκε, τηλεφώνησε σε έναν συνταξιούχο Έλληνα υποστράτηγο με τον οποίον συνεργαζόταν. Του εξήγησε την κατάσταση. Ο Έλληνας στρατιωτικός δέχθηκε να φυλάξει την οικοσκευή και το αυτοκίνητο του στο γκαράζ του. Λίγο αργότερα, τον βοήθησε να τα πουλήσει, για να μπορέσει να έχει κάποια χρήματα για τις δύσκολες μέρες που έρχονταν».

Είναι η ιστορία που μας διηγείται ο Αμπντουλά, Τούρκος πρώην αξιωματικός του ΝΑΤΟ, στην ερώτησή μας αν οι συνάδελφοί του τού συμπαραστάθηκαν όταν ο Ρετσέπ Ταγίπ Έρντογαν αποφάσισε, έτσι απλά, να τον ξηλώσει.

Έναν χρόνο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, οι διώξεις και οι αποτάξεις των –υποτιθέμενων– οπαδών του εξόριστου ιμάμη Φετουλά Γκιουλέν συνεχίζονται. Μεταξύ αυτών, τουλάχιστον 700 Τούρκοι αξιωματικοί από τους 950 που υπηρετούσαν σε στρατιωτικές υπηρεσίες ανά τον πλανήτη: οι περισσότεροι στο ΝΑΤΟ, αρκετοί ως στρατιωτικοί ακόλουθοι σε πρεσβείες και προξενεία. Από την αφρόκρεμα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, σήμερα οι εξειδικευμένοι και καλοσπουδαγμένοι πρώην στρατιωτικοί έχουν βρεθεί αιτούντες ασύλου στην Ευρώπη, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

«Ο πρώην αξιωματικός

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη