Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
24'
Κείμενο:
3.jpg

Ας μιλήσουμε για το σεξ (με Τούρκους)

Είναι γείτονες και “μοιάζουμε”. Τι γίνεται όμως στους τέσσερις τοίχους των σπιτιών μας; Με αφορμή το σεξ, που καθρεφτίζει τις αξίες και την ιδεολογία μιας κοινωνίας, ανακαλύπτουμε ομοιότητες και –κυρίως– διαφορές μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.

Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι μικτοί γάμοι αλλά και οι μακροχρόνιοι δεσμοί Ελλήνων με Τούρκους. Παρά το συχνά επαναλαμβανόμενο στερεότυπο για το «πόσο μοιάζουμε», οι διαφορές στην καθημερινή ζωή των δύο κοινωνιών –από τους κανόνες ευγενείας μέχρι τις εντελώς διαφορετικές αποδόσεις “κοινών” εδεσμάτων– εξακολουθούν να προκαλούν αμηχανία στους αμύητους. Σημαντικές είναι οι διαφορές που ο Έλληνας παρατηρητής θα εντοπίσει και ως προς τη σεξουαλική συμπεριφορά και τη σεξουαλικότητα. Καθόσον μάλιστα στα ζητήματα αυτά αντανακλάται η ιδεολογία και το αξιακό σύστημα μιας κοινωνίας, η μελέτη αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το 2006 η εφημερίδα Χιουριέτ δημοσίευσε τον τόμο «Η Τουρκία μιλά για τη σεξουαλικότητά της». Επρόκειτο για πορίσματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε μαζί με εταιρεία ερευνών γνώμης σε δείγμα 2.908 ατόμων και των δύο φύλων και όλων των ηλικιών, κοινωνικών τάξεων και σεξουαλικών ταυτοτήτων. Το μότο της έρευνας, που ήταν η πρώτη σοβαρή ακτινογραφία των σεξουαλικών συμπεριφορών της τουρκικής κοινωνίας, ήταν: «Όχι σωπαίνοντας, αλλά μιλώντας γι’ αυτά τα θέματα θα γίνουμε ευτυχέστερη κοινωνία».

Μια δεκαετία μετά, το inside story συζητά τα ίδια θέματα με 42 άτομα στην Τουρκία

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη