Τουρκία: μαζική φυγή από την «χώρα που διώκει την σκέψη»

O Αλέξανδρος Μασσαβέτας τρώει σπιτική ταραμοσαλάτα σε ένα ελληνικό νησί γεμάτο Τούρκους διανοούμενους, αυτοεξόριστους και κυνηγημένους από το καθεστώς Έρντογαν.
Χρόνος ανάγνωσης: 
16
'

Από την σκιερή, πλακόστρωτη βεράντα του Τανέρ, η θάλασσα και, απέναντι, το κάστρο του νησιού ξεπροβάλλουν μέσα από τα κλαδιά των ψηλών ευκαλύπτων, φυτεμένων κατά μήκος του κόλπου. Από το στερεοφωνικό ακούγεται η φωνή του τενόρου Φιλίπ Ζαρούσκι. Στο τραπέζι, οι μεζέδες –σπιτική ταραμοσαλάτα, τοπικά τυριά, ελιές– είναι σερβιρισμένοι σε πορσελάνινα πιάτα με μοτίβα τουρκικής παραδοσιακής κεραμικής. Τα πιάτα του Τανέρ προέρχονται από τις συλλογές των καταστημάτων Μudo και Paşabahçe, όπως και σημαντικό μέρος του δικού μου νοικοκυριού. Θυμάμαι πώς το κουβάλησα, σχεδόν ακέραιο, από την Πόλη στην Αθήνα, το 2015, όταν αποφάσισα πως δεν άντεχα άλλο την «Νέα Τουρκία».

«Ψήγματα της Τουρκίας εξόριστα στην Ελλάδα» σχολιάζει η Φρίντα, ξένη διπλωμάτις στην Αθήνα, για τα πιατικά. Δεν είναι όμως οι μόνοι εξόριστοι στην βεράντα. Αυτοεξόριστοι είναι και οι περισσότεροι της παρέας, Τούρκοι που έχουν σκορπισθεί, τα τελευταία χρόνια, ανά την Ευρώπη. Ο Τανέρ, πανεπιστημιακός, ζει τον μισό χρόνο στην Αθήνα και τον άλλο μισό στο νησί. Παντρεμένη με Έλληνα, η Ιπέκ, επίσης πανεπιστημιακός, ζει στην Αθήνα και παραθερίζει εδώ. Η Ντιλέκ, δημοσιογράφος που έζησε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής της στο Παρίσι, ζει πια μονίμως στο νησί. Όλοι έχουν αγοράσει σπίτια στο νησί. Το ίδιο σκέφτεται να κάνει και ο Λεβέντ, που ζει στην Γερμανία αλλά σκέφτεται να εγκατασταθεί εδώ. Εγώ και ο συνταξιδιώτης μου Τζαν επισκεπτόμαστε πρώτη φορά το νησί. Αναπάντεχα, βρισκόμαστε μεταξύ Τούρκων φίλων και γνωστών. Ο Τανέρ, στο σπίτι του οποίου φιλοξενούμαστε, αποτελεί τον συνδετικό κρίκο και το σπίτι του το σημείο συναντήσεών μας.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.