Τι σημαίνει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» για την Τουρκία;

Το ναυτικό δόγμα του «Mavi Vatan», που έχει γίνει πυλώνας της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, ενώνει κεμαλιστές και ισλαμιστές και στόχο έχει να καθιερώσει την Τουρκία ως τεράστια περιφερειακή ναυτική δύναμη, μέσα και γύρω από τη Μεσόγειο.
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'
Η τουρκική φρεγάτα Gelibolu και το σκάφος γεωτρήσεων Fatih, 20 ναυτικά μίλια ΒΔ της Πάφου, στην κυπριακή ΑΟΖ, τον Σεπτέμβριο του 2019. [AFP]

«Πατέρας» του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας είναι ένας κεμαλιστής αξιωματικός. Ο συνταξιούχος πλέον ναύαρχος Τζεμ Γκιούρντενιζ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο Mavi Vatan το 2006, όταν ήταν επικεφαλής του Τμήματος Σχεδιασμού και Πολιτικής του Τουρκικού Ναυτικού. Το όραμα που ξεδίπλωσε τότε, κάλυπτε περισσότερα από 460.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιων συνόρων της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των υδάτων που περιβάλλουν ορισμένα ελληνικά νησιά. Όπως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, η Γαλάζια Πατρίδα επιχειρεί «να προσδιορίσει τις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας που περιβάλλουν την Τουρκία» χάριν της ευημερίας, της άμυνας, της ασφάλειας της χώρας, «ακόμη και για την ευτυχία της».

Έκτοτε, το ναυτικό δόγμα Mavi Vatan υιοθετήθηκε από τους ισλαμιστές του καθεστώτος και έχει πλέον μετατραπεί σε κεντρικό πυλώνα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφαλείας. Κάπως έτσι, αναδεικνύεται σε υβριδικό «απόσταγμα» μιας εντελώς διαφορετικής άποψης περί της θέσης της Τουρκίας στο περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον και μιας συγκυριακής σύνθεσης διαφορετικών ρευμάτων στη σύγχρονη Τουρκία.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.