Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cemavivatan000_1kv36w.jpg
Η τουρκική φρεγάτα Gelibolu και το σκάφος γεωτρήσεων Fatih, 20 ναυτικά μίλια ΒΔ της Πάφου, στην κυπριακή ΑΟΖ, τον Σεπτέμβριο του 2019. [AFP]

Τι σημαίνει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» για την Τουρκία;

Το ναυτικό δόγμα του «Mavi Vatan», που έχει γίνει πυλώνας της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, ενώνει κεμαλιστές και ισλαμιστές και στόχο έχει να καθιερώσει την Τουρκία ως τεράστια περιφερειακή ναυτική δύναμη, μέσα και γύρω από τη Μεσόγειο.
Η τουρκική φρεγάτα Gelibolu και το σκάφος γεωτρήσεων Fatih, 20 ναυτικά μίλια ΒΔ της Πάφου, στην κυπριακή ΑΟΖ, τον Σεπτέμβριο του 2019. [AFP]

«Πατέρας» του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας είναι ένας κεμαλιστής αξιωματικός. Ο συνταξιούχος πλέον ναύαρχος Τζεμ Γκιούρντενιζ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο Mavi Vatan το 2006, όταν ήταν επικεφαλής του Τμήματος Σχεδιασμού και Πολιτικής του Τουρκικού Ναυτικού. Το όραμα που ξεδίπλωσε τότε, κάλυπτε περισσότερα από 460.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιων συνόρων της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των υδάτων που περιβάλλουν ορισμένα ελληνικά νησιά. Όπως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, η Γαλάζια Πατρίδα επιχειρεί «να προσδιορίσει τις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας που περιβάλλουν την Τουρκία» χάριν της ευημερίας, της άμυνας, της ασφάλειας της χώρας, «ακόμη και για την ευτυχία της».

Image
gurdeniz000_1wm4bc.jpg
Ο Τζεμ Γκιούρντενιζ ποζάρει στη Χάλκη για συνέντευξη με το AFP, στις 18 Αυγούστου 2020. [Bulent Kilic/AFP]

Έκτοτε, το ναυτικό δόγμα Mavi Vatan υιοθετήθηκε από τους ισλαμιστές του καθεστώτος και έχει πλέον μετατραπεί σε κεντρικό πυλώνα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφαλείας. Κάπως έτσι, αναδεικνύεται σε υβριδικό «απόσταγμα» μιας εντελώς διαφορετικής άποψης περί της θέσης της Τουρκίας στο περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον και μιας συγκυριακής σύνθεσης διαφορετικών ρευμάτων στη σύγχρονη Τουρκία.

Αυτό καταδεικνύει η ιδεολογική και πολιτική «γενεαλογία» του Mavi Vatan, το

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη