Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
cetopshop000_8vz6b6.jpg
Κλειστό κατάστημα Topshop στην Oxford Street του Λονδίνου, 27/11/2020. [Tolga Akmen/AFP]

Topshop: Η άνοδος και πτώση ενός βρετανικού κολοσσού

Ο πάλαι ποτέ μαγνήτης για κοριτσάκια, σελέμπριτις, στιλίστες και τουρίστες σήμερα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής.
Κλειστό κατάστημα Topshop στην Oxford Street του Λονδίνου, 27/11/2020. [Tolga Akmen/AFP]

Ο όμιλος ενδυμάτων Arcadia, που περιλαμβάνει το Topshop και το Miss Selfridge και πριν από λίγα χρόνια ήταν βασιλιάς στο εμπόριο ενδυμάτων της Μεγάλης Βρετανίας, πλέον έχει τεθεί υπό εκκαθάριση. Παρά το εντυπωσιακό πορτφόλιο, ο όμιλος εδώ και καιρό έμοιαζε ξεπερασμένος. Η δυναμική του λιγόστευε σταδιακά και δεν είναι λίγοι οι ειδικοί της βιομηχανίας της μόδας που αποδίδουν την κατάσταση εξ ολοκλήρου στον πρόεδρο και ιδιοκτήτη του ομίλου, ιδιοκτήτη του, Φίλιπ Γκριν, κατηγορώντας τον ότι δεν επένδυσε εγκαίρως στον τομέα του online εμπορίου, αλλά και για επιμονή σε αναχρονιστικές μεθόδους παραγωγής.

Καταστήματα κλείνουν, χιλιάδες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν άμεσα και ο σερ Φίλιπ Γκριν δεν βρίσκεται πλέον στη λίστα με τους δισεκατομμυριούχους των Sunday Times Rich List. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συντακτών της, ο όμιλος Arcadia πλέον δεν αξίζει και πολλά, μετά από αρκετές καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης, ρατσισμού και μπούλινγκ, λουκέτα σε καταστήματα, δικαστικές διαμάχες με εκμισθωτές, αίτηση πτώχευσης στις ΗΠΑ και χρέη που διαρκώς μεγαλώνουν.

Image
a-cc02-11e9-a5c5-eeafb66e7c98.jpg
O σερ Φίλιπ Γκριν σε πιο χαρούμενες εποχές.

Το νεανικό Topshop είναι αναμφίβολα το πετράδι στο στέμμα του ομίλου Arcadia και ταυτόχρονα η πιο μεγάλη απώλεια της αυτοκρατορίας

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη