Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
User link
Profile picture for user anastasopoulos
Δημήτρης Αναστασόπουλος
Top Boy
Σκηνή από την τρίτη σεζόν του Top Boy.

Top Boy: Η πολυτάραχη πορεία του δημιουργού του, Ρόναν Μπένετ

H πολυσυζητημένη βρετανική τηλεοπτική σειρά Top Boy δεν θα ήταν ίδια αν πίσω από το σενάριο δεν κρυβόταν ο Βορειοιρλανδός σεναριογράφος που φυλακίστηκε ως μέλος του ΙRA, γνώρισε την οργή του πανκ, συνεργάστηκε με τους Εργατικούς και ποτέ δεν έπαψε να ταράζει τα νερά.
Σκηνή από την τρίτη σεζόν του Top Boy.

«Tους παρακολουθούσα από το παράθυρο του λεωφορείου. Μαύροι έφηβοι περικυκλωμένοι από –λευκούς στην πλειοψηφία τους– αστυνομικούς να στέκονται με ψηλά τα χέρια και τις τσέπες γυρισμένες ανάποδα. Στα πρόσωπά τους εναλλάσσονταν η οργή, η ντροπή, ο φόβος, η παραίτηση, η πρόκληση».

Image
Ο Ρόναν Μπένετ.
Ο Ρόναν Μπένετ. [Wikimedia Commons]

Ο Ρόναν Μπένετ ένιωθε πάντα μία συνάφεια με τα μαύρα παιδιά του γκέτο που εξευτέλιζαν οι αστυνομικοί στη μέση του δρόμου. Στην εφηβεία του, ως Καθολικός στο Μπέλφαστ είχε βρεθεί σε ανάλογη θέση, να δέχεται καθημερινούς ελέγχους από τα βρετανικά στρατεύματα και τις παραστρατιωτικές ομάδες των Προτεσταντών. Με αποκορύφωμα τη σύλληψη και καταδίκη του σε ισόβια για τη δολοφονία ενός επιθεωρητή της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια μίας ληστείας τράπεζας. Την ευθύνη για τη ληστεία είχε αναλάβει επίσημα ο IRA και η αστυνομία συνέλαβε τον Μπένετ χωρίς στοιχεία, επειδή απλώς έμενε κοντά στον τόπο του συμβάντος.

Ο Μπένετ δεν μιλάει παρά ελάχιστα για τη ζωή του στη φυλακή. Έμεινε δεκαοκτώ μήνες στο Long Kesh –μία φυλακή που αργότερα ονομάστηκε Maze κι έμεινε στην ιστορία ως ο τόπος όπου πέθαναν από απεργία πείνας οι κρατούμενοι του IRA– και αποφυλακίστηκε λόγω έλλειψης αποδείξεων. Μέσα στο κελί έμαθε να διαβάζει πολύ, να

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη