Πού καταλήγουν τα tips των εργαζομένων στην εστίαση

Όταν ένας πελάτης μένει ευχαριστημένος σε ένα εστιατόριο, καφέ ή μπαρ, αφήνει φιλοδώρημα για την υπηρεσία που του παρασχέθηκε. Τα χρήματα αυτά, από τα οποία εξαρτάται το εισόδημα ολοένα περισσότερων εργαζομένων, δεν καταλήγουν όμως πάντοτε εκεί που νομίζουμε.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'

Η αλήθεια είναι πως άλλοι της το είπαν, εκείνης δεν θα μπορούσε να της είχε περάσει από το μυαλό. Πέρα από εργοδότης της στο μεζεδοπωλείο όπου εργαζόταν τα τελευταία χρόνια, ο Άρης ήταν φίλος· έτσι, η Γιώτα δεν είχε φανταστεί πως τόσον καιρό έβαζε χέρι στα φιλοδωρήματα που άφηναν οι πελάτες για εκείνην και τους συναδέλφους της.

«Το κατάλαβα ένα βράδυ που ήρθε στο μαγαζί μια παρέα φίλων, που εργάζονται επίσης σε χώρους εστίασης», θυμάται η ίδια. «Όταν είδαν πόσος κόσμος πήγαινε και ερχόταν μέσα σε ένα βράδυ, και τι κατανάλωση γινόταν σε ένα πάντοτε γεμάτο μαγαζί, μου είπαν ότι ζήλευαν τα φιλοδωρήματα που έπρεπε να παίρνω. Όταν τους είπα πόσο χαμηλά ήταν, τους φάνηκε περίεργο». Εκείνο που τους ξένισε ακόμα περισσότερο, και τελικά βοήθησε και την ίδια να συνειδητοποιήσει τι συνέβαινε, ήταν πως με κάποιο μαγικό τρόπο το ποσό των tips ήταν πάντα το ίδιο, ακόμη και στις «καλές» ημέρες.

Από την επομένη, η Γιώτα είχε τον νου της. Και όταν τελικά βεβαιώθηκε για το (φιλικό) χέρι που έμπαινε στα tips, έφυγε από το μαγαζί.

«Μια αλλαγή ηθικής»

«Πιστεύω πως αν έχεις εργαστεί σε χώρο εστίασης, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, δύσκολα εκπλήσσεσαι πλέον ακούγοντας για εργοδότες που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βάζουν χέρι στα tips», λέει ο Νίκος Χριστοδούλου, που χαμογελά όταν του αναφέρουμε το περιστατικό. Στα 28 του, ο Χριστοδούλου εργάζεται στον χώρο της εστίασης σχεδόν μια δεκαετία, έχοντας εμπειρία από καλά εστιατόρια της Αθήνας τον χειμώνα και βγάζοντας τη σεζόν τα καλοκαίρια σε κυκλαδίτικα νησιά.

Για τον ίδιο, το πρόβλημα αφορά μια αλλαγή που έχει συντελεστεί στην αντίληψη περί ηθικής των ιδιοκτητών χώρων εστίασης τα τελευταία χρόνια: γνωρίζοντας τα σημαντικά ποσά που μαζεύονται με τα φιλοδωρήματα, εκμεταλλεύονται συχνά τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι – δικοί τους και υποψήφιοι – εργαζόμενοι.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Ετήσια συνδρομή μόνο με 60€ 40€. Κάνε τώρα εγγραφή.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.