Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
[Θανάσης Καλλιάρας/Eurokinissi]
[Θανάσης Καλλιάρας/Eurokinissi]

Τίποτα δεν έχει αλλάξει στα τρένα έναν χρόνο μετά τα Τέμπη

Από όλα τα συστήματα που δεν λειτουργούσαν στα Τέμπη πριν από έναν χρόνο, το πιο σημαντικό ήταν η φωτοσήμανση. Δεν λειτουργεί ούτε σήμερα παντού· το ίδιο και όλες οι ψηφιακές δικλίδες ασφαλείας, που θα μπορούσαν να σταματήσουν το ανθρώπινο λάθος.
[Θανάσης Καλλιάρας/Eurokinissi]

Οι μηχανοδηγοί των ελληνικών τρένων είχαν φιλοξενηθεί από τους Γάλλους και είχαν την εμπειρία του ταξιδιού με τα υπερσύγχρονα τρένα TGV με τις μεγάλες ταχύτητες. Στα πλαίσια των ίδιων εκπαιδευτικών ανταλλαγών, οι Γάλλοι επισκέφθηκαν κάποια στιγμή τη Θεσσαλονίκη και μπήκαν στην αμαξοστοιχία του ΟΣΕ, για να πάνε με τους Έλληνες συνάδελφούς τους μέχρι τη Λάρισα.

-Με πόσα θα πάμε μέχρι τη Λάρισα; ρώτησαν οι Γάλλοι.

-Με 110-120 χλμ/ώρα, απάντησαν οι δικοί μας.

Η ταχύτητα ήταν χαμηλή, σε σχέση με αυτό που είχαν συνηθίσει στα γαλλικά τρένα. Όμως στην Κατερίνη, σύμφωνα με περισσότερους μάρτυρες, οι Γάλλοι έδειχναν πολύ ανήσυχοι. Ρωτούσαν πόση ώρα χρειαζόταν ακόμα ως την Λάρισα.

-Έχετε περάσει όλα τα φανάρια με κόκκινο, παρατήρησαν.

Η ιστορία δεν είναι πολύ παλιά και οι άνθρωποι που μου την αφηγήθηκαν σε διαφορετικές εκδοχές της αγαπούν τα τρένα και τα γνωρίζουν καλά. Κι όμως το κόκκινο ήταν ο κανόνας τους.

Στη συνέντευξη που έδωσαν στις 26 Φεβρουαρίου 2024 στην Αθήνα οι τεχνικοί σύμβουλοι οικογενειών των θυμάτων της σύγκρουσης της 28ης Φεβρουαρίου 2023 στα Τέμπη, σημείωσαν ότι, από όλα τα συστήματα που έλειπαν, «αρκούσε και μόνο η φωτοσήμανση για να έχει αποφευχθεί η σύγκρουση».

Image
Συνέντευξη τύπου με συμμετοχή συγγενών θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας, επιζώντων αλλά και μελών της επιτροπής διερεύνησης ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων (ΕΔΑΠΟ), με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Συνέντευξη τύπου με συμμετοχή συγγενών θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας, επιζώντων αλλά και μελών της επιτροπής διερεύνησης ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων (ΕΔΑΠΟ), με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024. [Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi]

Ας πάρουμε τα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη