Τηλεοπτικές Άδειες: H διαπλοκή φεύγει, έρχεται η υπερ-διαπλοκή!

O υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δηλώνει ότι θέλει λίγα κανάλια, γιατί τόσα χωράνε στην ελληνική αγορά προκειμένου να είναι βιώσιμα και ανεξάρτητα από τη διαπλοκή. Πόσο πιθανό φαίνεται όμως αυτό, αν δει κανείς προσεκτικά το προφίλ των εταιρειών που διαγωνίζονται για τις τέσσερις άδειες;
Χρόνος ανάγνωσης: 
20
'
Zoe Leonard, Chapter twenty-four from Analogue, 1998-2007, Four chromogenic color prints.

Όταν ο Κώστας Καραμανλής, πρωθυπουργός την περίοδο 2004-2009, θέλησε να τα βάλει με τους λεγόμενους «νταβατζήδες» (όπως ο ίδιος αποκάλεσε τους εργολάβους του δημοσίου, τους καναλάρχες και τους συνδικαλιστές) και να διαχωρίσει την ιδιότητα του προμηθευτή του δημοσίου από αυτήν του ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης, όχι απλά έφαγε τα μούτρα του, αλλά στο τέλος κατάφερε να ενισχύσει τους «νταβατζήδες» σε τέτοιο βαθμό, που έγινε όμηρός τους. Aυτός και η χώρα.

Το τι πρόκειται να συμβεί τώρα, με τον τρόπο που η σημερινή κυβέρνηση προωθεί τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, είναι αυτό που θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε εδώ. Μια πρώτη παρατήρηση είναι πως, από τη στιγμή που το καθεστώς που θα εκκολαφτεί από το σχέδιο του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά οδηγεί σε έναν πεπερασμένο αριθμό αδειών, θα είναι ολιγοπωλιακό και προστατευμένο από τον ανταγωνισμό. Δεδομένου μάλιστα ότι ο αριθμός των αδειών θα είναι μικρότερος από τον σημερινό, προκύπτει περιορισμός στην πολυφωνία.

Βιωσιμότητα με το ζόρι

Το βασικότερο επιχείρημα του υπουργού για τον περιορισμένο αριθμό των αδειών είναι, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ, ότι «προέκυψε διότι είναι γνωστό ότι το φάσμα δεν είναι απεριόριστο και κυρίως διότι έπρεπε να λυθεί το κεντρικό πρόβλημα που έχει αναδειχθεί μέσα από τη λειτουργία των ιδιωτικών σταθμών άνευ αδείας όλα αυτά τα χρόνια, που είναι το πρόβλημα της βιωσιμότητας και της διαπλοκής». Ο Παππάς πρόσθεσε πως «μη βιωσιμότητα σήμαινε ζημιές, ζημιές σήμαινε ανάγκη για δάνεια και βλέπουμε και στην εξεταστική (σ.σ. της Βουλής για τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ) ότι πάρα πολλά πράγματα έρχονται στην επιφάνεια για το πώς οι τραπεζικοί κανόνες κάμπτονταν για να εξυπηρετηθούν οικονομικές μονάδες, οι οποίες δεν ήταν βιώσιμες». Και επανέλαβε την ανάγκη και αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να σπάσει «η σχέση μεταξύ των τηλεοπτικών σταθμών, των πολιτικών και των τραπεζιτών», κάτι που ζητούν εδώ και χρόνια οι δανειστές, αλλά και η κοινή γνώμη.

Όσον αφορά το θέμα της βιωσιμότητας όμως, αυτό είναι αποτέλεσμα των δυνάμεων που διαμορφώνονται στην αγορά και των κανόνων που θέτει η πολιτεία, η οποία είναι και υπεύθυνη για την τήρησή τους μέσω των υπηρεσιών της και των ανεξάρτητων αρχών. Το να υπάρχουν μόνο τέσσερις παίκτες στην αγορά πράγματι διασφαλίζει τη βιωσιμότητά τους, αλλά ταυτόχρονα διαμορφώνει τις συνθήκες για υπερ-νταβατζήδες, όπως λένε κάποιοι, που εκτιμούν ότι μάλλον το αντίθετο θα συμβεί από τον ευσεβή πόθο του Παππά. Η διαπλοκή θα θεριέψει, αφού οι παίκτες περιορίζονται και αποκτούν μεγαλύτερη δύναμη.

Βέβαια, αν κρίνει κανείς με βάση την ιστορία και τα πεπραγμένα των εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης, των υπηρεσιών του κράτους που δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους και των αθρόων δανειοδοτήσεων, ο Παππάς έχει δίκιο. Δεν τηρούνται οι κανόνες που ορίζουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων, ούτε αυτοί που ορίζουν την χρηματοδότησή τους, ούτε οι κανόνες και οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς το κράτος και τους πολίτες. Με άλλα λόγια, εκατοντάδες υπάλληλοι στο δημόσιο και ελεγκτικές εταιρείες που πληρώνονται για να εποπτεύσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης δεν κάνουν τη δουλειά τους. Αποτέλεσμα είναι οι επιχειρήσεις να λειτουργούν σε ένα ανεξέλεγκτο καθεστώς αλληλεξάρτησης με κέντρα εξουσίας, πολιτικής και οικονομικής (τραπεζικής).

Κι αφού συμβαίνει αυτό, ο υπουργός επέλεξε να πάει σε ένα νέο καθεστώς. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα τηρηθούν αυτά που δεν τηρούνταν μέχρι σήμερα.

Δίνει λύση ο διαγωνισμός;

Ο διαγωνισμός που σχεδίασε ο υπουργός Επικρατείας βάζει περιορισμούς. Εκτός από τον αριθμό των αδειών, θέτει περιορισμούς και στον αριθμό των εργαζομένων, που πρέπει να είναι τουλάχιστον τετρακόσιοι, εκ των οποίων ορίζεται ελάχιστος αριθμός ανά ειδικότητα τεχνικού προσωπικού, δημοσιογράφων και διοικητικού προσωπικού. Ο ελάχιστος αριθμός άλλαξε μέσα σε έναν μήνα (8/4/16 και 11/5/16) κατά τουλάχιστον το 1/3, που δείχνει ότι ο διαγωνισμός δεν είναι καλοσχεδιασμένος.

Μια δεύτερη παρατήρηση είναι ότι μέσω του διαγωνισμού δεν ρυθμίζεται μία νέα αγορά, έτσι ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι παίκτες να ξεκινήσουν από την ίδια βάση. Πρόκειται για τη ρύθμιση μιας αγοράς που υπάρχει, και στην οποία λειτουργούν ήδη επιχειρήσεις.

Έτσι, από τη μία πλευρά συμμετέχουν νεοσύστατες εταιρείες, που δεν έχουν τηλεοπτικό κανάλι ούτε εργαζόμενους, αλλά εκφράζουν τη βούληση να το κάνουν, με ελάχιστο προαπαιτούμενο μια εγγυητική επιστολή 8 εκατ. ευρώ. Από την άλλη, άδεια διεκδικούν εταιρείες που διαθέτουν ήδη τηλεοπτικό κανάλι, απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους και έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά.

Υπάρχει χαώδης διαφορά, σημειώνουν παράγοντες του κλάδου, ανάμεσα στους υποψήφιους καναλάρχες που έχουν πρόθεση να δημιουργήσουν κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας και στις ήδη λειτουργούσες επιχειρήσεις με τις αντίστοιχες προϋποθέσεις. Κι αυτό γιατί τα παλιά κανάλια έχουν πολλά βάρη, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν α) την καθημερινή λειτουργία, β) τη διαχείριση του κόστους και της χρηματοδότησης, γ) το νέο καθεστώς αδειών με τον πεπερασμένο αριθμό που σημαίνει ότι μπορεί να βρεθούν απ’ έξω και δ) την πρόσθετη χρηματοδότηση που προαπαιτείται για τη συμμετοχή στον νέο διαγωνισμό. Και είναι εξαιρετικά άνιση η μάχη, τονίζουν οι ίδιες πηγές, όταν μια νεοσύστατη εταιρεία καταφέρει να αδειοδοτηθεί, ενώ μια λειτουργούσα αποτύχει. Αμέσως η μία οντότητα θα αποκτήσει αξία, κύρος και δύναμη, ενώ η άλλη θα καταρρεύσει. Μάλιστα, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στις νεοσύστατες αδειοδοτημένες εταιρείες να αξιοποιήσουν την κατάρρευση της παλιάς, αγοράζοντας “μπιρ παρά” τον εξοπλισμό τους. Γιατί ένας νέος σταθμός, για να επιβιώσει στην αγορά, χρειάζεται περί τα 100 εκατ. ευρώ σε βάθος 5-6 ετών.

Το ερώτημα που τίθεται είναι «τι θα γίνουν οι εταιρείες που διαθέτουν τηλεοπτικό κανάλι εάν δεν πάρουν άδεια;» και δεν είναι θεωρητικό, ούτε θα έπρεπε να απασχολεί μόνο τους εργαζόμενους. Θα έπρεπε να ενδιαφέρει κυρίως το κράτος.

Η “λύση” του να βάλει λουκέτο μια εταιρεία αν δεν πάρει άδεια δεν συνιστά λύση. Το δημόσιο οφείλει πρώτα να θέσει νέους κανόνες για όλους, και εν συνεχεία να δώσει τη δυνατότητα σε όλες τις εταιρείες, λειτουργούσες και νεοσύστατες, να αποκτήσουν άδεια. Όποια δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα, να βγει από την αγορά, είτε μέσω συγχώνευσης με άλλη εταιρεία, είτε μέσω αλλαγής αντικειμένου, είτε –ως έσχατη λύση– βάζοντας λουκέτο. Εάν, με απλά λόγια, η κυβέρνηση έλεγε στους “παλιούς” «παρακαλώ τακτοποιήστε τα οικονομικά σας μέχρι κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, για να συνεχίσετε να εκπέμπετε», τότε θα είχαν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και γενικά σε προσαρμογές. Αντίθετα, αυτήν την στιγμή βρίσκονται προ τετελεσμένου, ενώ έχουν ήδη πολλά βάρη.

Πάντως, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δηλώνει ότι η αδειοδότηση είναι θέμα ημερών.

Ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα των νομικών που εκπροσώπησαν το ελληνικό δημόσιο ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά την εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί κατά του διαγωνισμού, μίλησε στο inside story. Ο κ. Μαντζουράνης στέκεται στο σκεπτικό του δικαστηρίου ότι η συγκεκριμένη αγορά πρέπει να ρυθμιστεί και εκτιμά ότι ο διαγωνισμός θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί που δεν θα πάρουν άδεια αναμένεται να στραφούν κατά του ελληνικού δημοσίου, διεκδικώντας αποζημιώσεις, διαδικασία που θα πάρει όμως πολλά χρόνια.

Η αποτυχία προσέλκυσης ξένων επενδυτών

Η κυβέρνηση σχεδίασε έναν διεθνή διαγωνισμό με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδυτών. Η σχετική προκήρυξη δημοσιεύτηκε και στον ξένο Τύπο και συγκεκριμένα στη Wall Street Journal. Για τον λόγο αυτό ο Παππάς έκανε περήφανη ανάρτηση στο Twitter.

Πέτυχε να προσελκύσει ξένους επενδυτές; Όχι, είναι η απάντηση. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός ορίζει με ολιγοπωλιακό τρόπο την αγορά, δηλαδή διασφαλίζει σίγουρα κέρδη στους πλειοδότες. Φανταστείτε η κυβέρνηση να ήθελε να αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας των δύο διυλιστηρίων της χώρας, δηλαδή των Ελληνικών Πετρελαίων (με βασικούς μετόχους τον Λάτση και το ελληνικό δημόσιο) και της Motoroil (συμφερόντων Βαρδινογιάννη) και να προκήρυσσε διαγωνισμό αδειοδότησης για ένα μόνο διυλιστήριο. Είναι σίγουρο ότι θα υπήρχε ενδιαφέρον από ξένους και εγχώριους παίκτες.

Η αδιαφορία στην περίπτωση των τηλεοπτικών αδειών έχει πιθανότατα να κάνει με την έλλειψη εμπιστοσύνης από την πλευρά των ξένων επενδυτών, δεδομένου ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση που έρθει στην εξουσία θα αλλάξει (πάλι) τους κανόνες του παιχνιδιού. Κι αυτό είναι κάτι που σιχαίνονται οι επενδυτές.

Οι υποψηφιότητες

Κατά την ημερομηνία υποβολής των φακέλων για αδειοδότηση τηλεοπτικού σταθμού κατατέθηκαν 11 υποψηφιότητες:

 1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - ΣΚΑΙ ΑΕ, συμφερόντων Γιάννη Αλαφούζου
 2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - STAR CHANNEL, συμφερόντων ομίλου Βαρδινογιάννη
 3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΕ, συμφερόντων της οικογένειας Μίνωα Κυριακού
 4. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη
 5. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ, συμφερόντων της κόρης του Δημήτρη Κοντομηνά
 6. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, συμφερόντων Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα
 7. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ, συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη
 8. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΕ - EPSILON TV, συμφερόντων του επιχειρηματία Φίλιππου Βρυώνη
 9. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP), συμφερόντων της κυπριακής εταιρείας S.N.P. SOUTHEST NETWORK PUBLIC LTD με βασικό μέτοχο τον Νικόλαο Ντάβαρη.
 10. ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ - MEGA CHANNEL συμφερόντων της Πήγασος Εκδοτική (Φ. Μπόμπολας), του ΔΟΛ (Στ. Ψυχάρης) και του ομίλου Βαρδινογιάννη
 11. City News ΑRΤ TV του Γιώργου Καρατζαφέρη

Από τους 11 φακέλους που είχαν αρχικά υποβληθεί, στην προεπιλογή κόπηκαν τέσσερις: του Mega (ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ), της DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED του Ιβάν Σαββίδη και της κυπριακής εταιρείας ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP), ενώ εκτός είχε τεθεί εξ αρχής το ART TV του Γιώργου Καρατζαφέρη λόγω απολύτως ελλιπούς φακέλου.

Μετά την αξιολόγηση των ενστάσεων, έγιναν δεκτές αυτές των εταιρειών DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP). Ετσι, οι δύο εταιρείες επανήλθαν στη διαγωνιστική διαδικασία. Εκτός διαγωνισμού έμειναν μόνο το Mega Channel (Τηλέτυπος ΑΕ) και ο ART TV του Γ. Καρατζαφέρη.

Ποιοί είναι όμως οι νέοι παίκτες;

Οι νέοι παίκτες είναι ο επιχειρηματίας Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης και η εταιρεία Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου ΑΕ, θυγατρική 100% της κυπριακής S.N.P. (Southeast Network Public Limited), που είχε μέχρι πρότινος βασικό μέτοχο τον Νικόλαο Ντάβαρη.

Ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας είναι ο 44χρονος γιος του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα και διαθέτει πολιτικά ερείσματα καθώς και γνωριμίες στον δημοσιογραφικό χώρο. Είναι κουμπάρος του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και η οικογένειά του έχει κουμπαριές και με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο. Δεν είναι κρυφό ότι βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου και με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης για την οικογένεια Καλογρίτσα, «οι σχέσεις, λοιπόν, είναι φιλικές από παλιά και για τον συγκεκριμένο που ρωτήσατε είναι όχι με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία που λέτε, αλλά με τον γιο του...», διευκρινίζοντας ότι είναι φίλος με τον Ιωάννη-Βλαδίμηρο, δηλαδή τον υποψήφιο καναλάρχη και όχι με τον πατέρα Χρήστο Καλογρίτσα.

Ο πατριάρχης της οικογενείας Χρήστος Καλογρίτσας είναι αυτήν την περίοδο υπό πίεση. Σύμφωνα με πληροφορίες του inside story, οι φορολογικές αρχές έχουν καταλογίσει σε αυτόν και τη σύζυγό του (κάνουν κοινή φορολογική δήλωση) φορολογικές υποχρεώσεις για υπόθεση συνολικού ύψους 51 εκατ. ευρώ. Ο Καλογρίτσας αντιμετωπίζει εκτός από τη φορολογική διάσταση του θέματος και την ποινική, η οποία είναι ανοικτή. Προσφάτως μάλιστα απολογήθηκε ενώπιον των αρχών.

Ορισμένοι πολιτικοί και επιχειρηματίες που μιλούν για διαπλοκή εστιάζουν τόσο στην προσωπική σχέση του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη με την οικογένεια Καλογρίτσα, όσο και στη σχέση της οικογένειας Καλογρίτσα με τους τομείς αρμοδιότητας του υπουργού. Ο Σπίρτζης είναι αρμόδιος για τις κατασκευές και ταυτόχρονα συνέταξε σε συνεργασία με τον υπουργό Επικρατείας το νέο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης των καναλιών.

Σε αυτούς τους δύο τομείς κυριαρχούν οι δραστηριότητες της οικογένειας Καλογρίτσα. Ο κατασκευαστικός όμιλος επί υπουργίας Σπίρτζη κερδίζει τη μία δημοπρασία μετά την άλλη στον οδικό άξονα Πάτρα-Πύργος, προσφέροντας εκπτώσεις από 53% έως 58%, με τον υπουργό να υποστηρίζει ότι σε παρόμοια έργα οι άλλοι κατασκευαστές δεν έδιναν εκπτώσεις στο παρελθόν. Προηγουμένως, ο Σπίρτζης είχε χωρίσει το έργο σε οκτώ εργολαβίες, με το επιχείρημα ότι πρέπει να μετέχουν μικρότερες εταιρείες. Όπως και έγινε!

Στο τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης ο υιός Καλογρίτσας, Ιωάννης-Βλαδίμηρος, θέλει να παίξει ρόλο και διεκδικεί να γίνει καναλάρχης. Ο ίδιος δεν μετέχει στη διοίκηση εταιρειών της οικογένειας που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα, όμως στον φάκελο που κατέθεσε για την αδειοδότηση περιλαμβάνονται και συναλλαγές που σχετίζονται με τις οικογενειακές εταιρείες.

Συγκεκριμένα, εμφανίζεται να πουλάει στις 29 Ιουνίου 2016 μετοχές της κατασκευαστικής Τοξότης έναντι 9 εκατ. ευρώ στην ΜΙΚΗ Τεχνική Οικοδομική Τουριστική Εμπορική ΑΕ και από το τίμημα να καταθέτει 5,5 εκατ. ευρώ στην εφορία και συγκεκριμένα στο Κέντρο Φορολογίας Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΦΟΜΕΠ), όπου συγγενικά του πρόσωπα είχαν εκκρεμή φορολογική υποχρέωση. Ακόμα 3,662 εκατ. ευρώ εμφανίζεται να καταθέτει στην Attica Bank, για να διασφαλίσει τη συμμετοχή του με την μονοπρόσωπη ΑΕ στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Την ίδια μέρα, συνάπτεται και ένα δεύτερο συμβόλαιο σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία ΜΙΚΗ ΑΕ αγοράζει από τον Βλαδίμηρο Καλογρίτσα μετοχές της ΜΙΚΗ αξίας 5,5 εκατ. ευρώ. Ως λόγος αναφέρεται η «ακύρωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου».

Ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας διαθέτει επίσης την εταιρεία Pileus Holdings, με αντικείμενο συμμετοχές σε ακίνητα και μέσα μαζικής ενημέρωσης και την Pileus ΙΤ (Υψηλής Τεχνολογίας και Πληροφορικής). Μέχρι πρόσφατα, οι εταιρείες αυτές δεν είχαν σημαντική δραστηριότητα.

Ας δούμε όμως το προφίλ των εταιρειών που κατέχει η οικογένεια Καλογρίτσα στον κατασκευαστικό κλάδο: Η εταιρεία ΜΙΚΗ ΑΕ ανήκει στην οικογένεια του Χρήστου Καλογρίτσα και το όνομά της προκύπτει από το όνομα της συζύγου του, Μικελίνας Βίτο, που είναι ιταλικής καταγωγής. Η εταιρεία Τοξότης είναι θυγατρική της ΜΙΚΗ ΑΕ –με διαφορετική διοίκηση– και είναι η βασική κατασκευαστική εταιρεία που κατεβαίνει στους διαγωνισμούς και εκτελεί τα έργα. Στη ΜΙΚΗ, τέσσερα από τα πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου έχουν έδρα στην οδό Πλαστήρα 119 της Νέας Σμύρνης και πιο συγκεκριμένα είναι ο Χρ. Καλογρίτσας, η σύζυγος και οι δύο κόρες τους.

Το μέγεθος του ομίλου ΜΙΚΗ (συμπεριλαμβανομένης της Τοξότης) σε αριθμούς, σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό του 2014, είναι: κύκλος εργασιών 31,991 εκατ. ευρώ, ζημιές 1,084 εκατ. ευρώ, σύνολο ενεργητικού 54 εκατ. ευρώ, ίδια κεφάλαια 22 εκατ. ευρώ και δάνεια περίπου 17 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία Τοξότης εντάχθηκε το 2014 στη ρύθμιση των 100 δόσεων, καθώς χρωστούσε στην εφορία περίπου 1.000.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι βασικός πελάτης της Τοξότης είναι η ΔΕΗ, που φέρεται να χρωστάει στην εταιρεία 60 εκατ. ευρώ (έργα ΔΕΔΔΗΕ). Η Τοξότης, με απόφαση του ΔΕΔΔΗΕ της 15 Ιανουαρίου 2015, έλαβε 11 από τις 53 εργολαβίες για τα δίκτυα ηλεκτρισμού με εκπτώσεις 38-52%. Όμως 11 μήνες αργότερα, οι εργάτες στα εργοτάξια της Τοξότης απεργούσαν για την καταβολή δεδουλευμένων έξι μηνών που τους χρωστούσε ο Καλογρίτσας, επειδή του τα χρωστούσε ο ΔΕΔΔΗΕ.

Υπάρχει και μία άλλη κατασκευαστική εταιρεία, η Ομάδα Κατασκευών Ανώνυμος Τεχνική Ναυτιλιακή και Τουριστική Εταιρεία, η οποία εδρεύει στο ίδιο κτίριο της Νέας Σμύρνης όπου βρίσκεται το στρατηγείο Καλογρίτσα. Η εταιρεία αυτή κατεβαίνει μαζί με την Τοξότης στους διαγωνισμούς του οδικού άξονα Πάτρα-Πύργος και είναι η συνέχεια της Χρήστος Καλογρίτσας Κατασκευαστική, που αποπειράθηκε να εισέλθει στο Χρηματιστήριο πριν από περίπου 15 χρόνια, αλλά τελευταία στιγμή ανεστάλη η εισαγωγή της αφού είχε μόνο ένα σημαντικό έργο και αυτό κρατικό (τα δικαστήρια στον Άρειο Πάγο).

Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει τεράστιες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 26,2 εκατ. ευρώ σε κεφάλαιο και 12,8 εκατ. ευρώ σε τόκους προς την Τράπεζα Κύπρου, καθώς είχε εκχωρήσει συμβάσεις του δημοσίου αξίας 47,5 εκατ. ευρώ, οι οποίες δεν εκτελέστηκαν. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Ομάδα Κατασκευών, με βάση τον ισολογισμό του 2014, ήταν μερικές χιλιάδες ευρώ ενώ είχε ζημιές 350.000 ευρώ.

Η οικογένεια Καλογρίτσα και η Attica Bank

Ιδιαίτερα στενή σχέση συνδέει την οικογένεια Καλογρίτσα και τις επιχειρήσεις της με την Attica Bank, που είναι η βασική τράπεζα από την οποίαν οι εταιρείες Καλογρίτσα λαμβάνουν δάνεια και εγγυητικές επιστολές. Από την ίδια τράπεζα, ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας ως φυσικό πρόσωπο πήρε εγγυητική επιστολή 8 εκατ. ευρώ για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες (με εγγύηση cash collateral, δηλαδή με κατάθεση μετρητών 8 εκατ. ευρώ).

Όμως υπάρχει και άλλη σχέση ανάμεσα στην Τοξότης και την Attica Bank. Η Τοξότης είχε αγοράσει μετοχές της Attica Bank αξίας 3,744 εκατ. ευρώ και έχανε πάνω από 3,2 εκατ. ευρώ, αλλά αυτήν την αρνητική διαφορά δεν την είχε εγγράψει στον ισολογισμό του 2014 (η Τοξότης δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμό για το 2015) γιατί τη θεωρούσε “στρατηγικού χαρακτήρα” συμμετοχή (αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να πουληθεί άμεσα, αλλά προσδοκώνται μελλοντικά οφέλη, άρα η επένδυση αποτιμάται στην τιμή κτήσης και όχι στην τρέχουσα αξία. Εάν, αντίθετα, η συμμετοχή ήταν “εμπορικού χαρακτήρα”, τότε θα έπρεπε να γίνει αποτίμηση με βάση την τρέχουσα αξία της). Όπως είναι γνωστό, η αξία των μετοχών αυτών απλώς μηδενίστηκε (αν μάλιστα αγοράστηκαν κι άλλες μετοχές στην τελευταία αύξηση του Δεκεμβρίου 2015, τότε η Τοξότης χάνει ακόμα περισσότερα χρήματα).

Το inside story επικοινώνησε με τον Ιωάννη-Βλαδίμηρο Καλογρίτσα, προκειμένου να τον ρωτήσει σχετικά με τον φάκελο που κατέθεσε στον διαγωνισμό και την χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος. Ο Καλογρίτσας επέλεξε να μην απαντήσει στις ερωτήσεις που του κάναμε και να μην αναφερθεί στις πηγές χρηματοδότησης τόσο της εγγυητικής επιστολής, που έλαβε από την Attica Bank, όσο και του συνολικού εγχειρήματος, που απαιτεί δεκάδες εκατομμύρια, αφήνοντας εμάς και τους συνδρομητές μας με τις απορίες.

Ο Σαββίδης

Ο 57χρονος Ιβάν Σαββίδης διεκδικεί μέσω της εταιρείας Dimera τηλεοπτική άδεια. Όπως φαίνεται, επιθυμεί να εισέλθει σε έναν ακόμα τομέα με ευρύτερη επιρροή στην κοινωνία, μετά το ποδόσφαιρο.

Ο Σαββίδης εμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2012, ως επενδυτής στην ομάδα ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ. Από τότε επενδύει συστηματικά σε ελληνικές επιχειρήσεις και εδραιώνει την παρουσία του στη χώρα.

Το 2013 πλειοδότησε στον διαγωνισμό του ΙΚΑ για τη μακροχρόνια μίσθωση του ιστορικού ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης, Μακεδονία Παλλάς. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους πλειοδότησε σε διεθνή διαγωνισμό της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, εξαγοράζοντας την πλειοψηφία των μετοχών της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ. Το 2013 απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια.

Ο Ιβάν Σαββίδης δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Γεννήθηκε στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία της Γεωργίας από οικογένεια πόντιων εργατών ελληνικής καταγωγής και έκανε αξιοζήλευτη πολιτική και επιχειρηματική καριέρα. Διατέλεσε βουλευτής στη ρωσική Δούμα με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου Agrocom, που ιδρύθηκε από τον ίδιο το 2004 και περιλαμβάνεται στη λίστα του Forbes (92η θέση) με τις 200 μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες του 2015. O ίδιος είναι και προσωπικά στη λίστα του Forbes, ως ο 30ος πλουσιότερος Ρώσος.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση του Σαββίδη με την εγχώρια πολιτική, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί η σχέση του με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, καθώς και με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή (ήταν από τους επίσημους προσκεκλημένους στον γάμο του υιού Σαββίδη, Γιώργου, στη Θεσσαλονίκη). Ακόμα, στον φάκελο με την υποψηφιότητά του για τηλεοπτική άδεια αναφέρονται πρόσωπα που σχετίζονται με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Η σχέση Σαββίδη-Καμμένου-Καραμανλή εκπροσωπεί, σύμφωνα με ανεξάρτητους παρατηρητές, το γεωπολιτικό άνοιγμα του πρώην πρωθυπουργού στη Ρωσία, κάτι που επιχειρεί και η παρούσα κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου.

Ο Ντάβαρης και τα νέα, αγνώστων λοιπών στοιχείων, νομικά πρόσωπα

Ο Νικόλαος Ντάβαρης ήταν μέχρι πρόσφατα ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 99% της κυπριακής εταιρείας S.N.P. (Southeast Network Public Limited), η οποία κατέχει το 100% των μετοχών της Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου ΑΕ που συμμετέχει στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ο Νικόλαος Ντάβαρης είχε μετοχική σχέση με τον όμιλο Βαρδινογιάννη. Παλαιότερα ήταν μέτοχος της εταιρείας “Θέμα Ράδιο ΕΠΕ”, που είχε τον ραδιοφωνικό σταθμό με διακριτικό τίτλο “Δρόμος (πρώην Soho)”. Η εταιρεία εντάχθηκε στον όμιλο της “Star Investment”, συμφερόντων Βαρδινογιάννη και ο Ντάβαρης έγινε μικρομέτοχός της.

H S.N.P., μητρική της Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου ΑΕ, εμφανίστηκε ως ένα start-up, το οποίο εισήχθη στο τέλος του 2015 στη Νέα Αγορά του Χρηματιστηρίου της Κύπρου, με ίδια κεφάλαια μόλις 78.984 ευρώ και στόχο να παίξει ρόλο στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης.

Όπως ανέφερε η εταιρεία στο ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Κύπρου, «η S.N.P. θα ξεκινήσει την επενδυτική της δραστηριότητα το 2016...» και «σε αυτό το πρώιμο στάδιο της ανάπτυξης και προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι των δραστηριοτήτων της και να διατηρηθεί χαμηλά το τακτικό κόστος λειτουργίας, η εταιρεία χρησιμοποιεί αποκλειστικά εξωτερικούς συνεργάτες, τόσο στον τομέα της έρευνας των δυνητικών επενδυτικών της επιλογών, όσο και σε θέματα νομικής και λογιστικής υποστήριξης».

Προσφάτως, και συγκεκριμένα στις 30 Ιουνίου 2016, έλαβαν χώρα δύο σημαντικά γεγονότα:

α) άλλαξε η μετοχική σύνθεση της S.N.P. Όπως ανακοινώθηκε, τέσσερα νομικά πρόσωπα αποτελούν πλέον τους βασικούς μετόχους με τα ακόλουθα ποσοστά:

AVENTINA HOLDINGS LTD: 2.277.500 μτχ., 22,775%
LIBARIANCO HLDINGS LTD: 2.128.500 μτχ., 21,285%
SHERITO HOLDINGS LTD: 2.473.000 μτχ., 24,73%
ZARAZACO INVESTMENTS: 2.130.000 μτχ., 21,3%

β) ανακοινώθηκε ότι προχώρησε στην ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στην Ελλάδα, υπό την επωνυμία “Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου Ανώνυμη Εταιρεία” και διακριτικό τίτλο “ΙΤV CP”, με μετοχικό κεφάλαιο 24.000 ευρώ.

Και για όποιον δεν κατάλαβε ακόμα, εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 24.000 ευρώ και μετόχους άγνωστα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα, διεκδικεί άδεια τηλεοπτικού παρόχου στην Ελλάδα.

Βρυώνης και Σία

Το σημερινό κανάλι Epsilon TV ανήκει στην εταιρεία Ραδιοτηλεοπτική ΑE. Όπως είναι γνωστό, στο κανάλι ως φυσική παρουσία παρουσία κουμάντο κάνει ο επιχειρηματίας Φίλιππος Βρυώνης, που δηλώνει κάτοικος Αλβανίας. Μέχρι πρόσφατα ως νόμιμος εκπρόσωπος εμφανιζόταν ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος, Anselmo Zanzi, ιταλικής καταγωγής. Πριν από λίγες ημέρες, τη θέση του ανέλαβε η κυρία Αγορίτσα Τσιουβάκα, η οποία υπογράφει τον φάκελο της υποψηφιότητας.

O κύριος Zanzi είναι μέτοχος της εταιρείας Άλφα Production Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, η οποία έχει ως αντικείμενο τη διαφήμιση. Έδρα της εταιρείας είναι η οδός Πέτρου Ράλλη 10. Συμπτωματικά, στη συγκεκριμένη διεύθυνση ήταν η έδρα της τέως ναυαρχίδας του Φίλιππου Βρυώνη, της Ατέρμων Δυναμική Επικοινωνία Ανώνυμος Διαφημιστική Εμπορική Κατασκευαστική Εταιρεία, που εμφανίζεται στη λίστα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών με τις εταιρείες με τα μεγαλύτερα ληξιπρόθεσμα χρέη. Τα χρέη της ανέρχονται σε 26.751.382 ευρώ κεφάλαιο και φτάνουν τα 32.203.528 ευρώ με τις προσαυξήσεις. Η εταιρεία φαίνεται να έχει μεταβιβαστεί στην κυπριακή Ntiesat Investment Limited, αλλά όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκανε έρευνα στην Κύπρο, δεν κατάφερε να βρει ούτε τον καταγεγραμμένο διευθυντή της. Πάντως, το ακίνητο της οδού Πέτρου Ράλλη 10, όπου ήταν η έδρα της Ατέρμων, ανήκει στην Βρυώνης-Παπανικόλας-Ζιάγκας ΟΕ.

Η Ραδιοτηλεοπτική έχει και αυτή οφειλές προς το ελληνικό δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και έχει ενταχθεί σε σχετική ρύθμιση με δόσεις.

Ο Μαρινάκης

Εκ των νέων υποψηφίων καναλαρχών είναι και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, μέσω της εταιρείας ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ της οποίας είναι και ο μοναδικός μέτοχος με κεφάλαιο 8 εκατ. ευρώ. Ο Μαρινάκης είναι ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού, του πιο δημοφιλούς συλλόγου της χώρας και ελέγχεται από τη δικαιοσύνη για τέσσερα αδικήματα που σχετίζονται με υποθέσεις στημένων αγώνων ποδοσφαίρου. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας επιχειρεί να εισέλθει στα τηλεοπτικά πράγματα. Το έκανε και παλιότερα μέσω του ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου, όταν απέκτησε μειοψηφικό πακέτο μετοχών, αλλά στη συνέχεια οι δύο άνδρες διαφώνησαν σε όλα, μεταξύ άλλων και στις ποδοσφαιρικές τους προτιμήσεις.

O Γιάννης Αλαφούζος προσφάτως εγκωμίασε τον Βαγγέλη Μαρινάκη, λέγοντας ότι ήταν συνεπής ως μέτοχος. Όμως αμέσως μετά τον “κάρφωσε”, λέγοντας πως αν ήξερε τη μετέπειτα συμπεριφορά του και την ιστορία του, δεν θα τον είχε κάνει συνεταίρο. Σε άλλο σημείο, ο Αλαφούζος είπε ότι ο Μαρινάκης του γνώρισε τον φυγόδικο επιχειρηματία Κυριακίδη, συνεταίρο του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, που διώκεται για σειρά αδικημάτων. Σημειώνουμε ότι και ο Κυριακίδης έγινε μέτοχος του ΣΚΑΪ.

Ο Μαρινάκης επίσης σχετίζεται με τον εκδότη των Παραπολιτικών, Γιάννη Κουρτάκη. Οι δύο άνδρες διατηρούν στενή φιλική σχέση, με τα Παραπολιτικά να διάκεινται σταθερά υπέρ των συμφερόντων του Μαρινάκη. Μια άλλη λεπτομέρεια με τη δική της σημασία είναι ότι αρκετοί δημοσιογράφοι που εργάζονται στα Παραπολιτικά εσχάτως συνεργάστηκαν ή και συνεργάζονται με το τηλεοπτικό κανάλι Epsilon T.V.

Στην εταιρεία ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ, εκτός από τον Β. Μαρινάκη, αντιπρόεδρος είναι ο Ιωάννης Βρέντζος, διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Διευθύνουσα σύμβουλος της ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ είναι η Φωτεινή Υψηλάντη. Η ίδια συνεργάζεται –σε άλλη εταιρεία, τεχνολογικού υλικού, που διαθέτει τα επισκευαστικά κέντρα κινητών τηλεφώνων repairlabs.gr– με τον Ισίδωρο Κούβελο, σύζυγο της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Ντόρας Μπακογιάννη.

Για να μην ξεχάσουμε, προσφάτως δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες από τη γιορτή που οργάνωσε ο εκδότης των Παραπολιτικών Γιάννης Κουρτάκης στην πατρίδα του την Κρήτη, με καλεσμένους, μεταξύ άλλων, τον Βαγγέλη Μαρινάκη, την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Μάκη Βορίδη.

Ο Γιάννης Αλαφούζος

Ο Γιάννης Αλαφούζος είναι ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και πολέμιος της αλλοπρόσαλλης πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατά το α΄εξάμηνο του 2015, που οδήγησε στο τρίτο Μνημόνιο. Ο Αλαφούζος πήγε πρόσφατα στη Βουλή (στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά τη σκοπιμότητα των δανειοδοτήσεων προς κόμματα και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης) και επιβεβαίωσε με την κατάθεσή του ότι υπάρχει διαπλοκή, την οποία απέδωσε στους ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης που παράλληλα έχουν δραστηριότητες με το δημόσιο, φωτογραφίζοντας την οικογένεια Μπόμπολα. Μην ξεχνάμε ότι παλαιότερα το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και η εφημερίδα Καθημερινή, που διευθύνεται από τον αδελφό του Γιάννη, Θέμη Αλαφούζο (ο Γ. Αλαφούζος είναι μικρομέτοχος στην Καθημερινή κατά δήλωσή του με ποσοστό 15%, που κληρονόμησε), είχε πρωτοστατήσει μαζί με την Ελευθεροτυπία στον ανένδοτο πόλεμο κατά των διαπλεκόμενων συμφερόντων στα μέσα της δεκαετίας του 2000 (δηλαδή την περίοδο που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή).

Η υπόθεση του ΚΕΦΟΜΕΠ

Όμως, λίγες ημέρες μετά την κατάθεσή του στη Βουλή, ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ που είχε πάει στη Βουλή για... μαλλί, βγήκε κουρεμένος, από την εφορία. Την ώρα που ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το ΚΕΦΟΜΕΠ αποφάσισε το πάγωμα της προσωπικής του περιουσίας, καθώς διαπίστωσε ότι δεν έχει δηλώσει περί τα 50 εκατ. ευρώ και υπάρχει υποψία φοροδιαφυγής.

Ο Γιάννης Αλαφούζος είναι ένα πρόσωπο που υποστηρίζει ότι ένα κανάλι πρέπει να έχει πολιτικό προσανατολισμό. Για το δικό του κανάλι, αυτός ο προσανατολισμός εστιάζεται στο ότι η Ελλάδα είναι αδιαπραγμάτευτο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως η πολιτική γραμμή του ΣΚΑΪ, όπως εκφράστηκε κυρίως με τη σαφή θέση υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, δεν αρέσει στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που το θεωρούν εχθρικό προς την κυβέρνηση μέσο ενημέρωσης.

Ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις του Γιάννη Αλαφούζου και τα προσωπικά κωλύματα που του καταμαρτυρούν διάφοροι, ότι δηλαδή θέλει να ασχολείται και να έχει λόγο σε όλα και συμβιβάζεται με την πολιτική διαπλοκή (την οποίαν κάποτε πολεμούσε), είναι από τους επιχειρηματίες που έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στον ΣΚΑΪ, τα οποία έχει συγκεντρώσει από δραστηριότητές του στον κλάδο της ναυτιλίας στο εξωτερικό. Παράλληλα, η εταιρεία του είναι από τις ελάχιστες στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης που εξυπηρετεί κανονικά τα δάνειά της στις τράπεζες.

Ο Βαρδινογιάννης

Από τους παλαιότερους στην τηλεοπτική αγορά είναι ο όμιλος Βαρδινογιάννη, που είναι ταυτόχρονα μέτοχος στην Τηλέτυπος ΑΕ που έχει το Μega Channel και στην εταιρεία που έχει το τηλεοπτικό κανάλι Star. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη αποφάσισε να μην βάλει χρήματα στο Mega Channel, τα χρέη του οποίου είναι πολύ υψηλά για να τα “σηκώσουν” τουλάχιστον οι δύο (Ψυχάρης, Μπόμπολας) από τους τρεις εκδότες.

Αποτέλεσμα είναι ότι οι τράπεζες κατήγγειλαν δάνεια 104 εκατ. ευρώ του Mega, όπως προέκυψε από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής, και το κανάλι απορρίφθηκε από τη διαδικασία της αδειοδότησης. Σύμφωνα μάλιστα με όσα δήλωσε προσφάτως ο μέχρι τώρα συνέταιρος του Βαρδινογιάννη στο Mega Channel, Φώτης Μπόμπολας, «άλλοι μέτοχοι που έχουν άλλα κανάλια δεν στήριξαν την εταιρεία», φωτογραφίζοντας την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Ο ίδιος ο Φώτης Μπόμπολας είπε ότι «εγώ είχα πρόθεση να βάλω χρήματα».

Κατά τα άλλα, είναι νόμιμο ο ίδιος ο μέτοχος να επιλέγει πού θα βάλει τα χρήματά του, έτσι όμως αφήνει την επένδυσή του στο Mega Channel χρεωμένη στις τράπεζες. Αυτά τα χρέη αναλαμβάνει στη συνέχεια ο Έλληνας φορολογούμενος, με τις ανακεφαλαιοποιήσεις.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο όμιλος Βαρδινογιάννη μετέχει σε εταιρεία που αφήνει εκκρεμείς οφειλές στις ελληνικές τράπεζες. Ακόμα μεγαλύτερες δημιούργησε η Χρυσός Οδηγός ΑΕ, στην οποία ο όμιλος Βαρδινογιάννη μετέχει και ασκεί διοίκηση. Η εν λόγω εταιρεία είχε πάρει δάνεια αξίας περίπου 350 εκατ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες. Δίχως να δοθεί σχετική δημοσιότητα, η εταιρεία υπήχθη στο πτωχευτικό δίκαιο το 2014 και προχώρησε σε συμφωνία με τις τράπεζες για κούρεμα του δανείου κατά 245 εκατ. ευρώ, όπως διαβάζουμε στον ισολογισμό της, που άργησε να δημοσιευθεί (δημοσιεύτηκε το 2016). Πρόκειται για το μεγαλύτερο κούρεμα δανείου στην Ελλάδα.

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι μία λάθος επενδυτική επιλογή της οικονομικά ίσως πιο εύρωστης οικογένειας της χώρας, χρεώθηκε στις τράπεζες και κατ΄επέκταση στον Έλληνα φορολογούμενο.

Λεπτομέρεια με τη δική της σημασία είναι ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙ.Τ.Σ.Ε.Ε.) Πάνος Κυριακόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί τον όμιλο Βαρδινογιάννη, ήταν και παραμένει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Χρυσός Οδηγός ΑΕ.

Ο Κοντομηνάς

Άδεια διεκδικεί και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, ή για την ακρίβεια το κανάλι το οποίο μεταβιβάστηκε προσφάτως μέσω κυπριακών εταιρειών στην κόρη του Μαρία, όπως ο ίδιος επιβεβαίωσε πρόσφατα στη Βουλή. Το κανάλι του Κοντομηνά προβάλλει την σατιρική πολιτική εκπομπή «Αλ Τσαντίρ» με τον Λάκη Λαζόπουλο, εκπομπή-ορόσημο καθώς εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο ισχυρά όπλα του ΣΥΡΙΖΑ στην ανέλιξη του κόμματος προς την εξουσία. Ο Κοντομηνάς υποστηρίζει ότι το κανάλι είναι ανεξάρτητο και μάλιστα δεν απασχολεί δημοσιογράφους που έχουν γραφεία τύπου σε τράπεζες ή αλλού, ή που εργάζονται στο δημόσιο.

Το κανάλι του Κοντομηνά δεν χρωστάει στις τράπεζες. Έχει χρηματοδοτήσεις 10 εκατ. ευρώ μέσω αλληλόχρεων λογαριασμών, και εξυπηρετεί κανονικά τις υποχρεώσεις του. Ο ίδιος ο επιχειρηματίας όμως έχει ανοικτά μέτωπα με τη δικαιοσύνη και την εφορία. Του έχουν αποδοθεί από τη δικαιοσύνη κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα για το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που εκκρεμούν, αφού η δίκη δεν έχει γίνει.

Ο Κοντομηνάς ελέγχεται και από τη φορολογική διοίκηση και του έχουν καταλογιστεί ποσά 40 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος ισχυρίστηκε στη Βουλή ότι δεν έχει καμία φορολογική εκκρεμότητα και ότι έχουν κάνει λάθος οι φορολογικές αρχές. Εξήγησε ότι η εκκρεμότητα αφορά πρόστιμα που του έχουν επιβληθεί για μη φορολόγηση χρημάτων που ο ίδιος έφερε από το εξωτερικό, τα οποία όμως οι αρχές έχουν υπολογίσει τρεις φορές (κατάθεση 100 εκατ. ευρώ την έχουν υπολογίσει ως 300 εκατ. ευρώ).

Επίσης, εταιρείες συμφερόντων του Κοντομηνά έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στη Eurobank, όπως προέκυψε από στοιχεία που κατέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που ερευνά τη σκοπιμότητα των δανείων σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και κόμματα. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι πρόκειται για διαφορά που βρίσκεται σε εκκρεμότητα στη διαιτησία.

Αυτό είναι το παρόν και το μέλλον του τηλεοπτικού τοπίου στην Ελλάδα και αυτοί είναι οι επενδυτές του κλάδου, που σύμφωνα με τον Παππά θα σταματήσουν να διαπλέκονται με την πολιτική και οικονομική εξουσία...

Εικόνα ioannou
Έχει διατελέσει αρχισυντάκτης οικονομικού στις εφημερίδες Ελευθεροτυπία, Δημοκρατία και Ντοκουμέντο, κι έχει εργαστεί σε διάφορα ηλεκτρονικά μέσα. Το 2016 η αναζήτηση για νέα πράγματα τον οδήγησε στην ίδρυση του marketfair.gr.

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια

Εικόνα Anonymous

Ετήσια συνδρομή μόνο με 60€ 40€. Κάνε τώρα εγγραφή.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.