Ξέρουμε τι ψάρια (πρέπει να) τρώμε;

Δεν είναι μυστικό ότι τον Αύγουστο τα περισσότερα θαλασσινά είδη που μας σερβίρουν έξω είναι είτε κατεψυγμένα, είτε εξωτερικού. Αυτό συμβαίνει γιατί τον μήνα αυτό η κατανάλωση ανεβαίνει κατακόρυφα και δεν μπορεί να καλυφθεί από την εγχώρια παραγωγή. Κάτι αντίστοιχο, όμως, σε μικρότερη κλίμακα, συμβαίνει ολόκληρο τον χρόνο.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'
[Ocean Sustainability in the 21st Century, Cambridge University Press]

Τον Νοέμβριο του 2013 το ICES Journal of Marine Science δημοσίευσε μελέτη ερευνητών από το University of British Columbia του Βανκούβερ, σύμφωνα με την οποία το Ιράν απέκρυπτε συστηματικά τα πραγματικά στοιχεία που αφορούν την αλίευση στα χωρικά ύδατά του. Προκειμένου να ολοκληρώσουν την εργασία τους, οι Νταλάλ Αλ Αμπντουλραζάκ και Ντάνιελ Πόουλι επιστράτευσαν τις υπηρεσίες του Google Earth –οι οποίες σε μεγάλο ποσοστό καλύπτουν όλην την επιφάνεια του πλανήτη– ώστε να μπορέσουν να στοιχειοθετήσουν αυτό που εξ αρχής υποπτεύονταν: ότι το Ιράν εφάρμοζε... Greek Statistics στο θέμα της υπεραλίευσης.

Ο αρμόδιος φορέας για τη συλλογή όλων των στοιχείων που αφορούν τις ποσότητες ψαρικών που αλιεύονται κάθε χρόνο είναι η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) με έδρα τη Ρώμη. Η FAO, που ιδρύθηκε το 1945, είναι διεθνής οργανισμός και αποτελεί εξειδικευμένη διεύθυνση του ΟΗΕ, έχει μια πλήρη εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει στα μήκη και πλάτη της Γης κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Θεωρητικά, τουλάχιστον, γιατί η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Όπως σημειώνει και η μελέτη των Ντάνιελ Πόουλι και Ντιρκ Ζέλερ, η οποία δημοσιεύτηκε στο Nature μόλις πριν λίγους μήνες, οι αρμόδιες αρχές κάθε χώρας παραποιούν τα στοιχεία που αφορούν την υπεραλίευση. Και το βασικότερο: τα στοιχεία που αποκρύπτονται αφορούν τις ποσότητες που βγαίνουν από τη θάλασσα από παράνομα αλιευτικά.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.