Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κείμενο:
wifi_anoigma.jpg
[JOSEP LAGO / AFP]

Τι μαθαίνουν οι άλλοι για σένα όταν κάνεις login σε δημόσιο Wi-Fi

Την επόμενη φορά που θα συνδεθείτε σε κάποιο free Wi-Fi ή το δίκτυο της δουλειάς, σκεφτείτε καλύτερα ποιες ιστοσελίδες θα επισκεφθείτε, γιατί ίσως να μην είστε ο μόνος που έχετε πρόσβαση στις πληροφορίες σας.
[JOSEP LAGO / AFP]

Εδώ εξετάζουμε κάποια σενάρια με διαφορετική διαβάθμιση προστασίας και ελέγχου δεδομένων, ώστε να δούμε τι “βλέπει” όποιος κρατάει το “κλειδί” του δικτύου στο οποίο έχουμε συνδεθεί, δηλαδή το μόντεμ/ρούτερ που επιτρέπει να ελέγχουμε τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε ένα δίκτυο και ποιες ιστοσελίδες επισκέφθηκαν οι χρήστες.

Μεγάλες επιχειρήσεις & δημόσιοι οργανισμοί

Κατά κανόνα, σε μεγάλες επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς το δίκτυο βασίζεται σε ένα εξαιρετικά ισχυρό μόντεμ/ρούτερ και “ενισχυμένη” σύνδεση ίντερνετ (μέσω μισθωμένης leased line), ώστε εκατοντάδες άτομα να μπορούν να συνδέονται στο δίκτυο χωρίς να πέσει η ταχύτητά του.

Μεταξύ των χρηστών και του ρούτερ συχνά παρεμβάλλεται μία συσκευή που ονομάζεται firewall, δηλαδή ένα σύστημα που αναλαμβάνει να προστατέψει το εσωτερικό δίκτυο από τον έξω κόσμο. Είναι η πρώτη δικλείδα ασφαλείας της εταιρείας, που με αυτόν τον τρόπο θωρακίζεται από διάφορα πακέτα δεδομένων, όπως ένα live streaming βίντεο ή ένα e-radio, καθώς αυτά χρησιμοποιούνται συχνά από χάκερς για να αποσπάσουν απόρρητες πληροφορίες μεγάλων εταιρειών.

Στο ίδιο επίπεδο λειτουργίας βρίσκεται και το Internet Gateway System που κατηγοριοποιεί τις ιστοσελίδες

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη