Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
3'
Κείμενο:
bitcoin.jpg
[STEPHANE DE SAKUTIN / AFP]

Τι είναι το Bitcoin;

Την προηγούμενη βδομάδα ο Aυστραλός επιχειρηματίας Κρεγκ Γουάιτ ισχυρίστηκε ότι είναι ο δημιουργός του Bitcoin, του ψηφιακού νομίσματος που εδώ κι επτά χρόνια έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις. Η επιρροή του στην οικονομία, στο δικαίωμα της ιδιωτικότητας αλλά και στη διαδικτυακή παραβατικότητα είναι ορατή. Τι είναι, όμως, στ’ αλήθεια το Bitcoin;
[STEPHANE DE SAKUTIN / AFP]

To Bitcoin είναι ένα νόμισμα. Ωστόσο, παρόλο που χρησιμοποιείται ολοένα και πιο συχνά, δεν μοιάζει με τα συνηθισμένα νομίσματα.

Τι δεν είναι το Bitcoin

Δεν είναι απτό. Συνήθως χαρακτηρίζεται ως εικονικό νόμισμα, καθώς δεν υπάρχουν χαρτονομίσματα ή κέρματα Βitcoin. Επιπλέον, δεν είναι συνδεδεμένο με κάποιο άλλο νόμισμα. Δεν δημοσιεύονται επίσημες ισοτιμίες του Bitcoin με άλλα νομίσματα, ούτε αυτό γίνεται δεκτό οπουδήποτε, παρά μόνο σε όσους αποφασίσουν να το αποδέχονται. Δεν συνδέεται με γνωστούς θεσμούς και δομές. Δεν διατίθεται από κάποια κεντρική τράπεζα, η οποία να ρυθμίζει την αξία του –και βεβαίως δεν ελέγχεται από κανέναν από τους γνωστούς θεσμούς της οικονομίας, εθνικούς ή παγκόσμιους.

Τι είναι το Bitcoin

Το Bitcoin είναι εν πολλοίς ουρανοκατέβατο. Είναι ένας κώδικας ανοιχτού λογισμικού, κατάλληλα κρυπτογραφημένος ώστε να λειτουργεί ως νόμισμα και να εγγυάται την ασφάλεια και την ανωνυμία των συναλλαγών. Ο κάθε χρήστης διαθέτει τον προσωπικό του κωδικό για το “ψηφιακό πορτοφόλι” του και μέσω αυτού πραγματοποιεί συναλλαγές. Το σύμβολο που χρησιμοποιείται για το Bitcoin είναι το Ƀ.

Προς τι ο θόρυβος;

Όταν κάποιος συναλλάσσεται με συμβατικά χαρτονομίσματα ή κέρματα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη