Τι είναι το Dark Web;

Είτε ως χώρος που εξασφαλίζει την ιδιωτικότητα των χρηστών είτε ως πεδίο παραβατικότητας, το «διαδίκτυο πίσω από το διαδίκτυο», αν και σκοτεινό, επανέρχεται συνεχώς στην επιφάνεια. Τι ακριβώς είναι; Πώς λειτουργεί; Γιατί θεωρείται χρήσιμο και επίφοβο ταυτοχρόνως;
Χρόνος ανάγνωσης: 
3
'
UBERMORGEN.COM, Do You Think That's Funny?, The Edward Snowden Files, 2013, media Installation
Tι είναι

Το dark web, dark net ή darknet αναπτύχτηκε το 2002 από χάκερ και αναφέρεται σε μια σειρά από ιστοσελίδες, το περιεχόμενο των οποίων είναι μεν ορατό, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις διευθύνσεις ΙΡ των σέρβερ που τις υποστηρίζουν. Έτσι οι σελίδες είναι προσβάσιμες από κάθε χρήστη, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο το να εντοπίσεις εκείνον που τις φιλοξενεί και τις διαχειρίζεται. Στο dark web εξασφαλίζεται περισσότερο από οπουδήποτε αλλού η ιδιωτικότητα των χρηστών. Γι’ αυτόν τον λόγο το dark web έχει γίνει ο δημοφιλέστερος χώρος επικοινωνίας και ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ ακτιβιστών, παραβατικών και απλώς όσων δεν παραιτούνται από την ιδιωτικότητά τους.

Πώς λειτουργεί;

Η πλειοψηφία των σελίδων του dark web είναι κωδικοποιημένες. Aποκωδικοποιούνται με το λογισμικό Tor, που δημιουργήθηκε από χάκερ και στην πραγματικότητα είναι ένας browser σαν τον Firefox ή τον Chrome.

Στο λογότυπο του Tor, στη θέση του γράμματος ο, βρίσκεται ένα κρεμμύδι. Αυτό συμβαίνει επειδή η παραπάνω διαδικασία ονομάζεται “onion routing” καθώς τα δεδομένα μεταφέρονται και αποκρυπτογραφούνται σε στρώσεις, σαν να ξεφλουδίζεις ένα κρεμμύδι: o Tor κρυπτογραφεί την κίνηση της κάθε σελίδας και την “τέμνει” σε κομμάτια, μοιράζοντας το καθένα από αυτά σε τυχαίους υπολογιστές, με εγκατεστημένο το Tor, ανά τον κόσμο. Ο κάθε υπολογιστής αποκωδικοποιεί το κάθε κομμάτι προτού το στείλει στον επόμενο, ώστε τελικά να προβληθεί το περιεχόμενο.

Με την παραπάνω διαδικασία είναι αδύνατο να εντοπιστούν τόσο οι δημιουργοί των σελίδων όσο και οι αναγνώστες τους και εξασφαλίζεται σχεδόν απόλυτη ανωνυμία.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.