Τι δεν ξέρουν οι ξερόλες

Η ψευδαίσθηση ότι είμαστε πιο ικανοί από ό,τι στην πραγματικότητα κι ότι ξέρουμε περισσότερα από τους άλλους, δεν χαρακτηρίζει τους έξυπνους ανθρώπους, αλλά τους λιγότερο ικανούς.
Χρόνος ανάγνωσης: 
4
'
Τρακάρισμα στη νότια Ντακότα το 1932. 80% των οδηγών πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι από τον μέσο όρο. [Wikimedia Commons]

Μια μέρα του 1995, ένας μεγαλόσωμος, βαρύς μεσήλικας ληστεύει δύο τράπεζες του Πίτσμπουργκ μέρα μεσημέρι. Δεν φορούσε μάσκα ή κανενός είδους μεταμφίεση. Και χαμογέλασε στις κάμερες παρακολούθησης πριν φύγει από κάθε τράπεζα. Αργότερα το ίδιο βράδυ, η αστυνομία συνέλαβε έναν έκπληκτο ΜακΆρθουρ Γουίλερ. Όταν του έδειξαν το βίντεο της παρακολούθησης, ο Γουίλερ κοίταξε με δυσπιστία. «Μα αφού φόρεσα τον χυμό», μουρμούρισε. Προφανώς, ο Γουίλερ πίστευε ότι το τρίψιμο χυμού από λεμόνι στο δέρμα του θα τον καθιστούσε αόρατο στις κάμερες. Άλλωστε, ο χυμός λεμονιού χρησιμοποιείται ως αόρατο μελάνι, οπότε, εφόσον δεν πλησίαζε μια πηγή θερμότητας, θα έπρεπε να είναι εντελώς αόρατος.

Η αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Γουίλερ δεν ήταν τρελός και δεν έπαιρνε ναρκωτικά - απλώς έκανε πάρα πολύ λάθος.

Η ιστορία τράβηξε την προσοχή του ψυχολόγου Ντέιβιντ Ντάνινγκ του Πανεπιστημίου Cornell, ο οποίος επιστράτευσε τον μεταπτυχιακό του φοιτητή, Τζάστιν Κρούγκερ, για να διαπιστωσει τι συνέβαινε. Κατέληξαν στο επιχείρημα ότι, ενώ σχεδόν όλοι έχουν θετική άποψη για τις ικανότητές τους σε διάφορους κοινωνικούς και πνευματικούς τομείς, μερικοί άνθρωποι εκτιμούν λανθασμένα ότι οι ικανότητές τους είναι πολύ υψηλότερες από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Αυτή η «ψευδαίσθηση αυτοπεποίθησης» ονομάζεται τώρα «φαινόμενο Ντάνινγκ-Κρούγκερ» και περιγράφει τη γνωστική προκατάληψη που διογκώνει την αυτοαξιολόγηση.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.