Το καζάνι του θυμού βράζει στη Μυτιλήνη

Είναι γνωστό ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχουν δεχτεί πολύ περισσότερους ανθρώπους από αυτούς που μπορούν να αντέξουν. Το αποτέλεσμα είναι ο θυμός να συσσωρεύεται και στις δύο πλευρές, των ντόπιων και των μεταναστών-προσφύγων, και να καταλήγει σε περιοδικές εκρήξεις που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή και την ακεραιότητα πολλών ανθρώπων.
Χρόνος ανάγνωσης: 
2
'

Η Μυτιλήνη και οι πρόσφυγες

Πόσο απέχει η κόλαση από τον παράδεισο; Είναι ένα φιλοσοφικό ερώτημα του οποίου την απάντηση βίωσαν στο πετσί τους οι περισσότεροι από 500.000 πρόσφυγες και μετανάστες που από το 2015 έχουν περάσει από το νησί της Λέσβου. Άφησαν τις εμπόλεμες πατρίδες τους για να φτάσουν στη Γη της Eπαγγελίας. Εκεί τους περίμεναν αλληλεγγύη, χαμόγελα αλλά και σκληρή βία. Ένας νέος πόλεμος έχει ξεσπάσει στη Λέσβο, ανάμεσα στις εθνότητες –μικρότερος από εκείνον που άφησαν πίσω τους, αλλά και αυτός βάρβαρος.

Θλιβερό παράδειγμα είναι το κολαστήριο της Μόριας στη Μυτιλήνη, που σχεδιάστηκε για να στεγάσει 2.500 χιλιάδες προσφυγές και μετανάστες και φιλοξενεί σήμερα, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, πάνω από 5.000 ανθρώπους. Είναι ένας σύγχρονος πύργος της Βαβέλ, που κάθε βράδυ μετατρέπεται σε πεδίο μάχης.

Το βίντεο προέρχεται από προηγούμενη έρευνα, της Αλεξίας Καλαϊτζή για το inside story.

Ωστόσο, έπαψε πλέον να απασχολεί τα εγχώρια ΜΜΕ και αναφορές γίνονται μόνο όταν τα επεισόδια είναι εκτεταμένα και θρηνούνται νεκροί, ή όταν αναφέρονται σοβαροί τραυματισμοί. Συνέβη τελευταία, όταν περισσότεροι από 300 Κούρδοι από τη Συρία εκδιωχτήκαν από τον καταυλισμό από Άραβες συμπατριώτες τους και Ιρακινούς, με αφορμή θρησκευτικές διαφορές. Ξυλοκοπήθηκαν, βασανιστήκαν, ακόμα και από ανηλίκους οπλισμένους με σιδερολοστούς και μπαστούνια, που έκαψαν τις σκηνές τους, κακοποίησαν ηλικιωμένους, τραυμάτισαν γυναίκες και παιδιά.

(Προειδοποίηση: το βίντεο περιέχει σκληρές εικόνες)

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.