Θρησκευτικά: Στις «συμπληγάδες» των συγκρούσεων

Αλλαγές αναμένονται τη νέα χρονιά στη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, αφού το υπουργείο Παιδείας δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με σειρά αποφάσεων του ΣτΕ, που έκριναν ως αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε φορά που το θέμα επανέρχεται στη δημόσια σφαίρα, ξεσπούν ποικίλες αντιδράσεις, οι οποίες προκαλούν υπέρμετρο επικοινωνιακό θόρυβο και εμποδίζουν τη νηφάλια συζήτηση.
Χρόνος ανάγνωσης: 
14
'
Συλλαλητήριο του 2018 με συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενάντια στη «σταδιακή κατάργηση και αλλοίωση της φυσιογνωμίας των Θρησκευτικών». [Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi]

Ένα από τα σχολικά μαθήματα στην Ελλάδα που συχνά πυκνά βρίσκεται στον κυκεώνα των κοινωνικών και πολιτικών συγκρούσεων είναι τα Θρησκευτικά. Όπως και στο μάθημα της Ιστορίας, έτσι και στην περίπτωση των Θρησκευτικών παρατηρούνται έντονες αντιδράσεις κάθε φορά που τίθεται ζήτημα αλλαγής της φύσης, του περιεχομένου ή της θέσης του μαθήματος στο εκπαιδευτικό σύστημα. Μεταξύ των πρωτοστατούντων των αντιδράσεων αυτών περιλαμβάνονται κυρίως εκπρόσωποι της Εκκλησίας, θεολόγοι και θρησκευτικοί φορείς, καθώς επίσης και πολιτικά κόμματα (συνήθως του δεξιού πολιτικού φάσματος). Την ίδια στιγμή, οι πηχυαίοι και συγκρουσιακοί τίτλοι, με τους οποίους έντυπα, τηλεοπτικά και διαδικτυακά media πλαισιώνουν το ζήτημα, μάλλον δυσχεραίνουν παρά διευκολύνουν τη μετριοπαθή πραγμάτευσή του.

Θα μπορούσαμε αδρομερώς να πούμε ότι οι δύο κύριες αντιμαχόμενες απόψεις για το Μάθημα των Θρησκευτικών (ΜτΘ) είναι οι εξής:

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.