Η πόλη που από «ερωτική» έγινε τουριστική: Aνάπτυξη και προκλήσεις στη Θεσσαλονίκη

Τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός λειτούργησε ως «ανάσα» για τη Θεσσαλονίκη, με αύξηση σε διεθνείς αφίξεις και διανυκτερεύσεις, νέα ξενοδοχεία και εξάπλωση του Airbnb. Την ίδια στιγμή, όμως, οι πληρότητες των ξενοδοχείων έχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, ενώ πρακτικά προβλήματα επιβαρύνουν μερικώς την εμπειρία διαμονής στην πόλη.
Χρόνος ανάγνωσης: 
20
'
[Sakis Mitrolidis/AFP]

Μέχρι πριν λίγα χρόνια το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με δύο-τρία events ακόμα, ήταν τα μόνα που έφερναν ένα μεγάλο κύμα ξένων επισκεπτών στην πόλη. Αλλά όχι πλέον.

Τα τελευταία χρόνια η Θεσσαλονίκη έχει γίνει αυτό που λέμε «πόλη τουριστικού ενδιαφέροντος». Τι σημαίνει αυτό; Πολύ περισσότερα από τα καταστήματα σουβενίρ που ξεφυτρώνουν σε ολόκληρο το κέντρο της, τα τουριστικά πούλμαν και τα πολυάριθμα γκρουπ που ανεβοκατεβαίνουν την Αριστοτέλους. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τα νούμερα που εμπνέουν (συγκρατημένη) αισιοδοξία

Το πρώτο στοιχείο που φανερώνει την τουριστική ανάπτυξη μίας πόλης είναι προφανώς οι αεροπορικές αφίξεις της. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και τη Fraport Greece, τη διαχειρίστρια εταιρεία του Διεθνούς Αεροδρομίου Μακεδονία, ο αριθμός των ξένων επισκεπτών που πέρασαν από τις πύλες αφίξεών του κινείται σχεδόν αδιάκοπα ανοδικά την τελευταία οκταετία.

Η Fraport Greece προσδοκά ότι αυτή η αυξητική τάση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Γι' αυτό, τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεκίνησαν τα έργα για την επέκταση του υπάρχοντος τερματικού σταθμού κατά 32.000 τ.μ., η οποία θα αυξήσει αισθητά τη δυναμικότητα του αεροδρομίου.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.