Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
nikos-pilos_000a.jpg
[Νίκος Πηλός]

Εσύ πού θα πήγαινες εάν έχανες τα πάντα;

Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που θέτει το THE REFUGE, το cross-media ντοκιμαντέρ του Νίκου Πηλού και της Νατάσας Μπλάτσιου για τη ζωή στα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Το αρχιτεκτονικό μνημείο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας συνεχίζει μετά από σχεδόν έναν αιώνα να φιλοξενεί –με άλλους όρους– εκτοπισμένους και φτωχούς.
[Νίκος Πηλός]

Όταν διασχίζεις με το αυτοκίνητο την Αλεξάνδρας, τα Προσφυγικά, όπως στέκονται ανάμεσα στα μοντερινιστικά κτίρια της ΓΑΔΑ και του Αρείου Πάγου μοιάζουν με μια ευκαιρία να ταξιδέψεις για λίγα δευτερόλεπτα στον χρόνο. Για τους περισσότερους από εμάς το σύντομο αυτό οπτικό παιχνίδι με το παρελθόν είναι και η μοναδική μας επαφή με το τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τις προσόψεις που καταρρέουν. Το όνομα τους αρκεί για να πάρεις την πληροφορία που χρειάζεσαι: ένας τόπος που έμεναν κάποτε φτωχοί και εκτοπισμένοι Μικρασιάτες. Άλλωστε, είναι κι ένα εξαιρετικά χρηστικό μέρος: το ασφαλέστερο δωρεάν πάρκινγκ της περιοχής.

No man's land

Αυτό όμως που συμβαίνει πίσω από τις προσόψεις των φαινομενικά εγκαταλελειμμένων κτίριων δεν είναι εύκολο να το φανταστείς ως διερχόμενος περαστικός. Όταν στις αρχές του 2010 ξέσπασε η οικονομική και προσφυγική κρίση, το εγκαταλελειμμένο από το κράτος ιστορικό συγκρότημα των 8 κτιρίων με τα 228 διαμερίσματα μετατράπηκε σε καταφύγιο για πρόσφυγες από όλο τον κόσμο, οικονομικούς μετανάστες, φτωχούς Έλληνες, ανθρώπους του περιθωρίου και αναρχικούς. Μια ετερόκλητη ομάδα ανθρώπων που είχαν χάσει την πατρίδα τους, τη δουλειά τους, την οικογένεια τους, τη ζωή τους

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη