Εσύ πού θα πήγαινες εάν έχανες τα πάντα;

Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που θέτει το THE REFUGE, το νέο cross-media ντοκιμαντέρ που αφηγείται μέσα από κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο τη ζωή στη γειτονιά των Προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Το αρχιτεκτονικό μνημείο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας συνεχίζει να φιλοξενεί –με άλλους όρους– εκτοπισμένους και φτωχούς μετά από σχεδόν έναν αιώνα.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'
[Νίκος Πηλός]

Όταν διασχίζεις με το αυτοκίνητο την Αλεξάνδρας, τα Προσφυγικά, όπως στέκονται ανάμεσα στα μοντερινιστικά κτίρια της ΓΑΔΑ και του Αρείου Πάγου μοιάζουν με μια ευκαιρία να ταξιδέψεις για λίγα δευτερόλεπτα στον χρόνο. Για τους περισσότερους από εμάς το σύντομο αυτό οπτικό παιχνίδι με το παρελθόν είναι και η μοναδική μας επαφή με το τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τις προσόψεις που καταρρέουν. Το όνομα τους αρκεί για να πάρεις την πληροφορία που χρειάζεσαι: ένας τόπος που έμεναν κάποτε φτωχοί και εκτοπισμένοι Μικρασιάτες. Άλλωστε, είναι κι ένα εξαιρετικά χρηστικό μέρος: το ασφαλέστερο δωρεάν πάρκινγκ της περιοχής.

Α no man's land

Αυτό όμως που συμβαίνει πίσω από τις προσόψεις των φαινομενικά εγκαταλελειμμένων κτίριων δεν είναι εύκολο να το φανταστείς ως διερχόμενος περαστικός. Όταν στις αρχές του 2010 ξέσπασε η οικονομική και προσφυγική κρίση, το εγκαταλελειμμένο από το κράτος ιστορικό συγκρότημα των 8 κτιρίων με τα 228 διαμερίσματα μετατράπηκε σε καταφύγιο για πρόσφυγες από όλο τον κόσμο, οικονομικούς μετανάστες, φτωχούς Έλληνες, ανθρώπους του περιθωρίου και αναρχικούς. Μια ετερόκλητη ομάδα ανθρώπων που είχαν χάσει την πατρίδα τους, τη δουλειά τους, την οικογένεια τους, τη ζωή τους, την πίστη τους στο σύστημα βρήκαν στα άδεια διαμερίσματα την εναλλακτική του να βρεθούν στον δρόμο. Συνολικά 500 άνθρωποι από 30 διαφορετικές εθνικότητες έγιναν γείτονες με τους λιγοστούς εναπομείναντες ιδιοκτήτες -απόγονοι Ελλήνων προσφύγων - του συγκροτήματος.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.