Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
13'
Κείμενο:
untitled-2.jpg
Ο πράκτορας Γκαντ Σιμρόν της Μοσάντ στα μπανγκαλόου του Αρούς δείχνει το απαραίτητο πορτρέτο του τότε προέδρου του Σουδάν, Τζαφάρ Νιμέιρι. [Gad Shimron]

Red Sea Diving Resort: Το θέρετρο γεμάτο πράκτορες της Μοσάντ

Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες κατάφεραν να φυγαδεύσουν από το 1980 έως το 1990 χιλιάδες Εβραίους της Αιθιοπίας στην πατρογονική γη. Αυτό προϋπόθετε ότι στην Ερυθρά Θάλασσα δημιουργήθηκε ένα πολυτελές θέρετρο όπου οι εργαζόμενοι ήταν στην πραγματικότητα πράκτορες της Μοσάντ.
Ο πράκτορας Γκαντ Σιμρόν της Μοσάντ στα μπανγκαλόου του Αρούς δείχνει το απαραίτητο πορτρέτο του τότε προέδρου του Σουδάν, Τζαφάρ Νιμέιρι. [Gad Shimron]

Οι φωτογραφίες στα διαφημιστικά φυλλάδια έμοιαζαν με υπόσχεση ευτυχίας. Σε ένα ήσυχο χωριό πάνω στην Ερυθρά Θάλασσα, σε μια χρυσαφένια αμμουδιά λουσμένη στο φως, 15 καλόγουστα μπανγκαλόου περίμεναν εκλεκτικούς, οικονομικά ευκατάστατους Δυτικούς τουρίστες για να εξερευνήσουν σπάνιας ομορφιάς κοραλλιογενείς υφάλους, να παρατηρήσουν τροπικά ψάρια, να κολυμπήσουν σε κρυστάλλινα νερά, να κάνουν γουίντσερφ, ακόμη και να περιεργαστούν ένα παλιό, μυστηριώδες ναυάγιο. Και τις νύχτες να απολαύσουν το δείπνο τους κάτω από το φως μόνο των αστεριών, στη μέση του πουθενά.

Εκείνο που δεν ανέφεραν τα φυλλάδια, ήταν ότι αυτό το πολυτελές θέρετρο στο χωριό Αρούς του Σουδάν, που ξεφύτρωσε μέσα σε λίγους μήνες, αποτελούσε τη βιτρίνα για μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Μοσάντ. Από το 1981 έως το τέλος του 1984, Ισραηλινοί πράκτορες που παρίσταναν τους δασκάλους κατάδυσης, τους μάνατζερ και τους ρεσεψιονίστ, κατάφεραν να φυγαδεύσουν 8.000 Εβραίους της Αιθιοπίας και να τους οδηγήσουν με ασφάλεια στο Ισραήλ.

Την ιστορία της επιχείρησης «Αδέλφια», αφηγείται η ταινία Τhe Red Sea Diving

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη