Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κατηγορία:
Κείμενο:
alex2.jpg
Andy Warhol, Alexander the Great, 1982, Screenprint.

Τι σκότωσε τον Μεγαλέξανδρο;

Μια μυθική ζωή και ένας μυστηριώδης θάνατος. Οι επιστήμονες δεν κουράζονται να προτείνουν θεωρίες για να εξηγήσουν πώς πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος. Η πιο πρόσφατη είναι της Δρ Κάθριν Χολ.
Andy Warhol, Alexander the Great, 1982, Screenprint.

Στις 10 Ιουνίου του 323 π.Χ. πεθαίνει στη Βαβυλώνα ύστερα από ολιγοήμερη ασθένεια ο Μέγας Αλέξανδρος. Είναι μόλις 33 ετών, έχει πολεμήσει αδιάκοπα επί σχεδόν εννέα χρόνια φθάνοντας από τη Μακεδονία στα βάθη της Ανατολής, έχει υποτάξει λαούς άγνωστους, έχει καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου, έχει αφοσιωμένους φίλους που τον ακολουθούν πιστά, λατρεύεται ήδη σαν θεός, αλλά έχει νικηθεί από μία αρρώστια. Όσο μυθική είναι η ζωή του, άλλο τόσο μυστήριο αποτελεί ο θάνατός του. Ένας θάνατος διόλου ηρωικός και σπουδαίος, όπως θα άρμοζε στον μεγάλο στρατηλάτη, από αρρώστια που οι γιατροί του δεν μπορούν να θεραπεύσουν.

Ούτε σήμερα, 2.300 χρόνια μετά, μπορούν οι επιστήμονες να συμφωνήσουν για την αιτία του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όσο κι αν προσπαθούν. Γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, τοξικολόγοι, μυθιστοριογράφοι, ακόμη και ντεντέκτιβ έχουν πάρει σε μεγάλο βαθμό πλέον τη σκυτάλη από τους ιστορικούς, διατυπώνοντας θεωρίες άλλοτε σοβαρές και πειστικές κι άλλοτε απλώς προς εντυπωσιασμό. Διότι το όνομα του Μεγαλέξανδρου «πουλάει», σήμερα και πάντα! Στο πλαίσιο αυτό και η εντελώς τελευταία υπόθεση για τα αίτια του θανάτου του επιχειρεί να ανατρέψει τις έως τώρα θεωρίες

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη