Τι σκότωσε τον Μεγαλέξανδρο;

Μυθική η ζωή, μυστήριο ο θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και οι επιστήμονες δεν κουράζονται να προτείνουν νέες θεωρίες για να εξηγήσουν πώς συνέβη. Η πιο πρόσφατη είναι της Δρ Κάθριν Χολ.
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'
Andy Warhol, Alexander the Great, 1982, Screenprint.

Στις 10 Ιουνίου του 323 π.Χ. πεθαίνει στη Βαβυλώνα ύστερα από ολιγοήμερη ασθένεια ο Μέγας Αλέξανδρος. Είναι μόλις 33 ετών, έχει πολεμήσει αδιάκοπα επί σχεδόν εννέα χρόνια φθάνοντας από τη Μακεδονία στα βάθη της Ανατολής, έχει υποτάξει λαούς άγνωστους, έχει καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου, έχει αφοσιωμένους φίλους που τον ακολουθούν πιστά, λατρεύεται ήδη σαν θεός, αλλά έχει νικηθεί από μία αρρώστια. Όσο μυθική είναι η ζωή του, άλλο τόσο μυστήριο αποτελεί ο θάνατός του. Ένας θάνατος διόλου ηρωικός και σπουδαίος, όπως θα άρμοζε στον μεγάλο στρατηλάτη, από αρρώστια που οι γιατροί του δεν μπορούν να θεραπεύσουν.

Ούτε σήμερα, 2.300 χρόνια μετά, μπορούν οι επιστήμονες να συμφωνήσουν για την αιτία του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όσο κι αν προσπαθούν. Γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, τοξικολόγοι, μυθιστοριογράφοι, ακόμη και ντεντέκτιβ έχουν πάρει σε μεγάλο βαθμό πλέον τη σκυτάλη από τους ιστορικούς, διατυπώνοντας θεωρίες άλλοτε σοβαρές και πειστικές κι άλλοτε απλώς προς εντυπωσιασμό. Διότι το όνομα του Μεγαλέξανδρου «πουλάει», σήμερα και πάντα! Στο πλαίσιο αυτό και η εντελώς τελευταία υπόθεση για τα αίτια του θανάτου του επιχειρεί να ανατρέψει τις έως τώρα θεωρίες, προσφέροντας μάλιστα και μία εντυπωσιακή κορώνα: «Ο θάνατός του μπορεί να είναι η πιο διάσημη περίπτωση νεκροφάνειας ή λανθασμένης διάγνωσης, που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία», λέει η Δρ Κάθριν Χολ, λέκτορας στη Σχολή Ιατρικής Dunedin του Πανεπιστημίου Otago της Νέας Ζηλανδίας. Η δική της διάγνωση; Ότι ο Μέγας Αλέξανδρος έπασχε από το σύνδρομο Guillain-Barré (GBS), μία σπάνια νευρολογική διαταραχή, η οποία τον οδήγησε στον θάνατο.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.