Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
15'
Κείμενο:
ai.jpeg

Θα καταφέρει η ΕΕ να οριοθετήσει τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης;

Το στοίχημα της Ευρώπης για τη ρύθμιση της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης με το λεγόμενο AI Act είναι πολύ φιλόδοξο. Η επιτυχία ή αποτυχία του θα επηρεάσει καίρια τις επιχειρήσεις, τους πολίτες και τους καταναλωτές.

Στις αρχές Ιουλίου του 2019, σε εγκαταστάσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Αθήνα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο από το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (τελεί υπό την εποπτεία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη), στη διάρκεια πιλοτικής δοκιμής, ένας υποτιθέμενος «ταξιδιώτης» πριν την αναχώρηση ανέβαζε σε ειδική εφαρμογή μια φωτογραφία διαβατηρίου. Στη συνέχεια έπρεπε να απαντήσει σε ερωτήσεις που του έθετε ένας «συνοριοφύλακας». Kατά τη διάρκεια των εικονικών συνεντεύξεων, το ειδικό λογισμικό κατέγραφε τα λόγια και τις κινήσεις του προσώπου του «ταξιδιώτη», αναλύοντας μικροχειρονομίες που μπορεί να διέφευγαν με γυμνό μάτι, με σκοπό να υπολογίσει τον βαθμό ειλικρίνειάς του. Το αποτέλεσμα της ανάλυσης θα καθόριζε την τελική απόφαση για το αν θα του επιτρεπόταν η «επιβίβαση» ή όχι.

Οι ψυχολόγοι θεωρούν τους ανιχνευτές ψεύδους που βασίζονται σε φυσικές ανθρώπινες αντιδράσεις (πολύγραφοι) αναξιόπιστους. Έτσι, σύντομα αναφέρθηκαν σφάλματα και από το –διαβόητο πλέον– iBorderCtrl, ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που προοριζόταν να ενισχύσει τη διαδικασία προελέγχου στα σύνορα της ΕΕ υπηκόων τρίτων χωρών που δεν έχουν βίζα, το οποίο χρηματοδοτήθηκε με 4,5 εκατ. ευρώ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2020, ενώ

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη