Τέσσερα σενάρια για έναν κόσμο σε αταξία

Ζούμε σε μια στιγμή βαθιών γεωπολιτικών ρήξεων και εξαιρετικής οικονομικής αβεβαιότητας. Το άρθρο αυτό δεν προσπαθεί να προβλέψει το μέλλον, αλλά να προετοιμάσει γι’ αυτό.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στο 20ό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στις 16 Οκτωβρίου 2022. [Noel Celis/AFP]

Η πρόσφατη ομιλία του κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας θα μπορούσε να είναι μία από τις πιο σημαντικές της δεκαετίας. Είπε στο ακροατήριο –και στον κόσμο– ότι η zero-Covid πολιτική του που καταστρέφει την οικονομική ανάπτυξη ήρθε για να μείνει και ότι το Πεκίνο είναι πιο αποφασισμένο από ποτέ να επανενωθεί με την Ταϊβάν, ειρηνικά αν είναι δυνατόν και με τη βία αν χρειαστεί.

Ζούμε σε μια στιγμή βαθιών γεωπολιτικών ρήξεων και εξαιρετικής οικονομικής αβεβαιότητας, που επισφραγίζεται από τις δηλώσεις του Σι. Ο κόσμος είναι σαφές ότι δεν επανέρχεται σε κάποιο προ-Covid status quo. Αντίθετα, ένας συνδυασμός υποκείμενων δυνάμεων έχει ανατρέψει την προηγούμενη παγκόσμια τάξη και έχει εγκαινιάσει μια περίοδο βαθιάς αταξίας.

Θέλω να εξετάσω τέσσερις από αυτές τις δυνάμεις –την επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον λαϊκισμό και τον πληθωρισμό– για να κατασκευάσω ορισμένα πολιτικοοικονομικά σενάρια για τα επόμενα δύο έως πέντε χρόνια. Κάθε κατάλογος αποσταθεροποιητικών παγκόσμιων δυνάμεων είναι αναγκαστικά ελλιπής. Δεν θα λάβω υπόψη την κλιματική αλλαγή ή την απώλεια της βιοποικιλότητας (αναμφισβήτητα οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα), μια πιθανή αναβίωση της Covid, τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων ανατρεπτικών τεχνολογιών ή τον ρόλο των διεφθαρμένων καθεστώτων από το Ιράν έως τη Βόρεια Κορέα.

Αντ’ αυτού, επικεντρώνομαι στους τομείς που πιστεύω ότι θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στις παγκόσμιες επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια – ιδίως λόγω της αναμενόμενης αλληλεπίδρασής τους.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.