Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
ce063_606078210.jpg
[Spencer Platt/AFP]

Τελικά μάς ακούει το κινητό τηλέφωνο;

Θεωρία συνωμοσίας ή πραγματικότητα; Αρκετοί πιστεύουν ότι το μικρόφωνο του κινητού τηλεφώνου μάς καταγράφει χωρίς να το γνωρίζουμε, για διαφημιστικούς λόγους. Ρωτήσαμε τους ειδικούς για να καταλάβουμε τι συμβαίνει.
[Spencer Platt/AFP]

Είναι Σάββατο βράδυ και σε μια ταβέρνα μια παρέα συζητά για το νερό που πίνουμε και τις καλύτερες πηγές στην Ελλάδα. Στην κουβέντα αναφέρονται διάφορες μάρκες νερού. Λίγα λεπτά μετά, ένας από τους παρευρισκόμενους παρατηρεί ότι σε πολύ γνωστό κοινωνικό δίκτυο, στο οποίο διατηρεί λογαριασμό, εμφανίζεται μια διαφήμιση μεγάλης εταιρείας εμφιαλώσεων με έδρα την Ελλάδα.

Δεν είναι σπάνιο. Είναι μια ακόμα περίπτωση ανάμεσα στις πολλές που ακούμε καθημερινά: διαφημίσεις για προϊόντα που δεν θυμόμαστε να ψάξαμε στις μηχανές αναζήτησης ξεπετιούνται στα κοινωνικά μας δίκτυα, έπειτα από μια απολύτως σχετική κουβέντα.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Τελικά, μας ακούει ή όχι το κινητό μας τηλέφωνο; Μπορεί το μικρόφωνο στα έξυπνα κινητά μας να ενεργοποιηθεί σε ανύποπτο χρόνο, αντλώντας πληροφορίες για τη δημιουργία ακόμα πιο στοχευμένων διαφημίσεων; Για κάποιους είναι μια ακόμα θεωρία συνωμοσίας, για άλλους είναι μια βεβαιότητα που μένει να αποδειχτεί.

«Όχι, δεν το κάνουμε αυτό» απάντησε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ τον Απρίλιο του 2018, αρνούμενος κατηγορηματικά μπροστά στο αμερικανικό Κογκρέσο ότι το Facebook χρησιμοποιεί τον σένσορα του μικροφώνου σε ανύποπτο χρόνο προκειμένου να εξασφαλίσει καλύτερη στόχευση στις

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη