Τι καταλάβαμε από την τελευταία ελληνο-τουρκική κρίση

Μια αιφνιδιαστική τουρκική NAVTEX δημιούργησε καθεστώς συναγερμού στην Ελλάδα, κινητοποίησε τον διεθνή παράγοντα και δοκίμασε για μία ακόμη φορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ποια ήταν όμως τα χαρακτηριστικά της και τι σηματοδοτεί για το μέλλον στις σχέσεις των δύο χωρών;
Χρόνος ανάγνωσης: 
13
'
Το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis αγκυροβολημένο στην Κωνσταντινούπολη (φωτογραφία αρχείου). [Ozan Kose/AFP]

Η τελευταία ελληνοτουρκική κρίση διάρκεσε λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα. Από τις 21 Ιουλίου που η Τουρκία εξέδωσε την περίφημη NAVTEX προκειμένου το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis να πραγματοποιήσει σεισμολογικές έρευνες νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, δηλαδή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, έως και την Τρίτη 28 Ιουλίου, όταν ο εκπρόσωπος του Έρντογαν, Ιμπραχήμ Καλίν, ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται οι έρευνες. Δεν είναι φυσικά η πρώτη, πιθανότατα ούτε και η τελευταία φορά που καταγράφεται ελληνοτουρκική κρίση, η οποία περιλαμβάνει το ξεδίπλωμα τόσο διπλωματικών όσο και επιχειρησιακών τακτικών.

Το ερώτημα που πλανάται όμως είναι αν πρόκειται για ένα γεγονός που θα τροποποιήσει, κάπως, την πορεία των πραγμάτων στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Την απάντηση θα δώσουν μόνον οι μελλοντικές εξελίξεις. Πάντως η εβδομάδα αυτή παρέχει αρκετές ενδείξεις για να «ανανεωθεί» η εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Θορύβησε

Η προηγούμενη ανάλογη συνθήκη είναι τα γεγονότα του Οκτωβρίου του 2018, όταν το ερευνητικό πλοίο Barbaros επιχείρησε να διεξαγάγει αντίστοιχες έρευνες σε όμορη περιοχή και τελικά ανέστειλε τη δραστηριότητά του, αφού προειδοποιήθηκε από την ελληνική φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς, την οποία φέρεται να συνέδραμε υποβρύχιο του ελληνικού ναυτικού.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.