Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο:
cetatoi2050244.jpg
Τα πρώην θερινά βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι. [Αλέξανδρος Ζωντανός/Eurokinissi]

Τατόι: Η ιστορία της χώρας σε ένα κτήμα

Παρ' ότι ιδιωτική, παραθεριστική κατοικία της βασιλικής οικογένειας για εβδομήντα περίπου χρόνια, το Τατόι συνδέθηκε με την Ιστορία γρήγορα και αναπόφευκτα. Τα σχέδια του υπουργείου Πολιτισμού θέλουν το ανάκτορο «μουσείο του εαυτού του», την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου «Τατόιον», τη δημιουργία αγροδιατροφικών μονάδων, ακόμα και τη συντήρηση των τριών Rolls-Royce που βρίσκονται στα γκαράζ.
Τα πρώην θερινά βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι. [Αλέξανδρος Ζωντανός/Eurokinissi]

21 Μαΐου 1872. Ο βασιλεύς Γεώργιος ο Α΄ και η σύζυγός του Όλγα παραθέτουν στο Τατόι, μόλις έξι ημέρες μετά την αγορά του, το πρώτο από τα επίσημα γεύματα που θα δίνονταν στην συνέχεια, για κάτι λιγότερο από εκατό χρόνια, στο μετέπειτα ανάκτορο.

Image
georgeandolga.jpg
Ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ με τη σύζυγό του Όλγα.

Είναι η πρώτη διαμονή του ζεύγους σε αυτήν την «τερπνή και ευάερο, γραφικωτάτη και υγιεινή» εξοχή της Αθήνας, όπως γράφουν με ενθουσιασμό οι εφημερίδες της εποχής γι΄ αυτά τα 22.000 στρέμματα γης, που αργότερα θα διπλασιασθούν και που εκείνη τη στιγμή δεν διαθέτουν παρά μόνον καλύβια, στάνες, έναν μύλο κι ένα παλιό οίκημα πέντε δωματίων.

13 Δεκεμβρίου 1967. Ώρα 10:15 το βράδυ. Τέσσερα αυτοκίνητα που μεταφέρουν τον –βασιλιά ακόμη– Κωνσταντίνο, την Άννα Μαρία και δύο παιδιά τους, την Φρειδερίκη, την Ειρήνη και μερικά ακόμη άτομα, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Κ. Κόλλιας, βγαίνουν από την πύλη του Τατοΐου και κατευθύνονται προς το αεροδρόμιο, όπου τους περιμένει έτοιμο για αναχώρηση το βασιλικό αεροσκάφος. Έχουν περάσει λίγοι μόνον μήνες από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών κι ο Κωνσταντίνος εκείνη τη νύχτα ξεκινά από το Τατόι το αποτυχημένο αντιπραξικόπημα, που θα τον οδηγήσει εκτός Ελλάδος. Έκτοτε, και μετά την μεταπολίτευση και το

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη