Τα «παραπλανημένα κορίτσια» του Μεσοπολέμου
Αυτό είναι το πρώτο κείμενο της νέας σειράς του Τάσου Θεοφίλου, με την οποίαν επιχειρεί να αναβιώσει όψεις της καθημερινής ζωής του Ελληνικού Μεσοπολέμου: Της πιο δυναμικής, έγχρωμης, συναρπαστικής και συγχρόνως παραγνωρισμένης περιόδου του 20ού αιώνα.
Ο Θεοφίλου «βλέπει» τον Μεσοπόλεμο μέσα από τα κείμενα του Πέτρου Πικρού (1894-1956). Λογοτεχνικός ανατόμος της παραβατικής οικονομίας εκείνη της εποχής μέσω των βιβλίων του «Χαμένα Κορμιά» (1922), «Σα θα γίνουμε Άνθρωποι» (1924) και «Τουμπεκί» (1927), ο Πικρός υπήρξε ταυτόχρονα αστυνομικός και δικαστικός ρεπόρτερ σε διάφορες εφημερίδες, με κυριότερες τον Ελεύθερο Τύπο και την Πατρίς. Είχε επίσης την ευκαιρία να παρατηρήσει τις λειτουργίες της οικονομίας αυτής ως συμμετοχικός παρατηρητής, καθώς δύο φορές στην πολυκύμαντη ζωή του υπήρξε πολιτικός κρατούμενος λόγω της στράτευσής του με το ΚΚΕ.
Ο κόσμος της παρανομίας διαπερνάει τόσο το λογοτεχνικό όσο και το δημοσιογραφικό του έργο, μέσα από το οποίο μπορούμε να ανασυνθέσουμε όψεις της ζωής της όπως οι φυλακές, η ληστοκρατία, η θανατική ποινή, τα κυκλώματα εκμετάλλευσης των ζητιάνων καθώς και τα κυκλώματα που αναπτύσσονταν στο περιθώριο της απαγόρευσης των εκτρώσεων.
Ένα σημαντικό

