Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
21'
Κατηγορία:
Tags:
Κείμενο:
pfa.jpg

Τα «παντοτινά χημικά» που συσσωρεύονται στον οργανισμό μας

Την ώρα που κάποιοι αμφιβάλλουν για την ασφάλεια των εμβολίων και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις τους, δεχόμαστε ανεξέλεγκτες ποσότητες μιας κατηγορίας χημικών, των PFAs, που βρίσκονται σε πάρα πολλά προϊόντα, είναι τοξικά και δεν φεύγουν ποτέ από τον οργανισμό μας.

Ανακαλύφθηκαν τυχαία μόλις πριν από 80 χρόνια και για λίγο καιρό φάνηκε ότι θα άλλαζαν τον κόσμο – προς το καλύτερο. Λέγονται PFAs, αλλά κυκλοφορούν με πολλές ονομασίες: PFOA/C8, PFOS, GenX. Χρησιμοποιούνται σε πάρα πολλά πρoϊόντα, όπως κατεξοχήν στο Τεφλόν, την εμπορική ονομασία της αντικολλητικής χημικής επίστρωσης που μπαίνει στα μαγειρικά σκεύη.

Ο λόγος που μας απασχολούν; Γιατί διαθέτουν έναν ακαταμάχητο συνδυασμό τοξικότητας και μακροζωίας.

Μιλήσαμε με τον Δρ Βασίλειο Μαργαρίτη, αναπληρωτή καθηγητή Δημόσιας Υγείας στο Walden University των ΗΠΑ, για τα πράγματα που πρέπει να ξέρουμε σχετικά με τα PFAs.

Τι είναι οι PFAs;

Το επιστημονικό τους όνομα είναι υπερφθοροαλκυλιωμένες χημικές ουσίες – ανακαλύφθηκαν το 1938 και μέχρι το τέλος του 20ού αιώνα, δηλαδή για 60-70 χρόνια, η παραγωγή τους ήταν μαζική. Ήταν μια τεράστια ανακάλυψη για την εποχή, φάνηκε ότι ήταν κάτι μαγικό, και γι’ αυτό χρησιμοποιήθηκαν παντού, σε πάρα πολλά προϊόντα – ακόμα και στην ιατρική, σε πάρα πολλά μηχανήματα, και χειρουργικά. Είναι γύρω στις 5.000 ενώσεις μαζί με τα υποείδη τους και μέχρι το 2000 χρησιμοποιούνταν σε ανεξέλεγκτες ποσότητες. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο δύσκολο είναι να αφαιρεθούν και να ελεγχθούν

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη