Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
cerizarh20210910_145949.jpg
Οριοθέτηση του χώρου που προορίζεται για αποψίλωση στο πάρκο Ριζάρη.

Τα εκατοντάδες μεγάλα δέντρα που θα κοπούν για το νέο μετρό

Τα δέντρα στους δημόσιους χώρους δεν έχουν φωνή, ούτε ιδιοκτήτες για να τα υπερασπιστούν. Στο Κολωνάκι, τα Εξάρχεια, το Γουδί, τη Ριζάρη και αλλού, ετοιμάζονται να πέσουν πεύκα, πλατάνια και άλλα πλατύφυλλα, για να φιλοξενηθούν προσωρινά τα εργοτάξια της νέας γραμμής μετρό. Η ερώτηση αν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο ή απλά εύκολο, δεν έχει απαντηθεί ακόμα ικανοποιητικά.
Οριοθέτηση του χώρου που προορίζεται για αποψίλωση στο πάρκο Ριζάρη.

Το πάρκο Ριζάρη στην καρδιά της Αθήνας, πλάι στη σημερινή στάση «Ευαγγελισμός», δεν ήταν πάντα πάρκο. Κάποτε ήταν στρατώνας. Σήμερα όμως, με τις εκατοντάδες πανύψηλα πλατύφυλλα και άλλα δέντρα που φιλοξενεί, είναι μια όαση στην πόλη, που διασφαλίζει μία θερμοκρασία 2,6 βαθμών χαμηλότερη σε σχέση με το απέναντι πεζοδρόμιο της Λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου, όπου βρίσκονται τα κτίρια της Εθνικής Πινακοθήκης.

Image
20210910_153438.jpeg

Αυτός ο μικρός παράδεισος, καθώς και άλλοι, έχει αποφασιστεί από την Αττικό Μετρό να μετατραπεί σε εργοτάξιο: η περιοχή θα φιλοξενήσει μία από τις στάσεις της νέας γραμμής που αρχίζει από το Γαλάτσι, διασχίζει το κέντρο της Αθήνας και καταλήγει στην Κατεχάκη. Το κόστος για όσους διασχίζουμε την πόλη το καλοκαίρι θα είναι πολύ υψηλό, καθώς χάνουμε έναν από τους τελευταίους ίσκιους στο κέντρο της, έναν ίσκιο που είναι αμφίβολο αν θα επιστρέψει σε αυτό το τσιμεντένιο νεκροταφείο ανάμεσα στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών, την Εθνική Πινακοθήκη, το Πολεμικό Μουσείο και το Ωδείο και λίγο πιο πάνω το Χίλτον.

Μικρά εργοτάξια

Η πόλη της Αθήνας έχει μόνο 130.000 δένδρα (στην πλειοψηφία τους μουριές)· αν κάτι τη χαρακτηρίζει είναι η τραγική έλλειψη σκιάς. Το καλοκαίρι σε θερμικές νησίδες του

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη