Τα αμφιλεγόμενα έργα που θα αλλάξουν το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα

«Τι πόλη θέλουμε τελικά και για ποιους;» Αυτό ρωτούν κάτοικοι και επαγγελματίες του ευρύτερου κέντρου, που διαμαρτύρονται για την προγραμματιζόμενη κοπή εκατοντάδων τεράστιων δέντρων στην Ακαδημία Πλάτωνα με στόχο την ενοποίηση των αρχαιολογικών σκαμμάτων και την ανέγερση ενός μεγάλου μουσείου.
Χρόνος ανάγνωσης: 
16
'
Παρουσίαση των σχεδίων που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος, από την υπουργό Πολιτισμού και τον δήμαρχο Αθηναίων, στις 14 Μαρτίου 2023. [ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI]

Παιδιά παίζουν μπάλα ανάμεσα στα δέντρα, παππούδες κοντοστέκονται για να συζητήσουν, κοπέλες εξασκούνται σε μια πολεμική τέχνη, άλλοι κάνουν γιόγκα, τζόγκιν, κάποιος κοιμάται στα παγκάκια κάτω από τη σκιά. Αυτές είναι εικόνες που συναντά κανείς μια οποιαδήποτε μέρα, καθώς περιπλανιέται στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνα, τον μοναδικό μεγάλο ελεύθερο χώρο πρασίνου που διαθέτει η περιοχή. Πρόκειται για έναν χώρο παραμελημένο, όπου ανάμεσα στα δέντρα ξεφυτρώνουν εδώ κι εκεί αρχαία, των οποίων η σημασία συνήθως δεν γίνεται αντιληπτή στον επισκέπτη που δεν γνωρίζει την ιστορία του χώρου.

Τα έργα που προγραμματίζεται να γίνουν

«Μας δίνεται η δυνατότητα να μεταμορφώσουμε [την περιοχή] σε τόπο προορισμού και ανάπτυξης. Να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής και καθημερινότητας των κατοίκων και να γίνει αφετηρία μας για μία διαδρομή που περνά μέσα από την επιχειρηματικότητα, τις νέες θέσεις εργασίας και τον εκσυγχρονισμό της», έλεγε πριν δύο χρόνια ο δήμαρχος Αθηνών Κώστας Μπακογιάννης ανακοινώνοντας τα έργα που επρόκειτο να γίνουν στην Ακαδημία Πλάτωνα. Το 2021 ξεκίνησαν οι μελέτες και το 2022 υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση συνολικού προϋπολογισμού €3.837.432 μεταξύ του Δήμου Αθηναίων, του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Αττικής και της εταιρείας Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ, για την «ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνα».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.