Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κατηγορία:
Κείμενο:
urn-publicid-ap-org-7386b1149d2642afb3258e3d07d167dcsyria_turkeye28099s_syrian_army_20320-780x520.jpg

Ματώνουν τα «σύνορα της καρδιάς» του Έρντογαν

Η Τουρκία δεν παραιτείται από την επιδίωξη να καθορίσει την επόμενη μέρα της Συρίας – κατά προτίμηση με την απόσπαση και τμήματός της. Το στρατηγικό της παιχνίδι έχει πάει από την εγκάρδια συνεργασία με τον Άσαντ στην πρωτοπορία του αγώνα για αλλαγή καθεστώτος στη Δαμασκό, και από τη σύγκρουση με τη Ρωσία στη συνεργασία (και πάλι πίσω). Eκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι με τα σπίτια τους κατεστραμμένα, είναι τα πιόνια που χρησιμοποιεί.

Το ερώτημα έχει αλλάξει ουκ ολίγες φορές την τελευταία δεκαετία. Όμως η απάντηση παραμένει η ίδια: η ολοένα και μεγαλύτερη τουρκική εμπλοκή στη συριακή κρίση. Ο Έρντογαν έχει χαρακτηρίσει τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας ως «σύνορα της καρδιάς του».

Όσα εκτυλίσσονται τον τελευταίο μήνα στην επαρχία της Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία (και των οποίων την παρενέργεια έμελλε να ζήσει και η Ελλάδα στον Έβρο) δεν αποτελούν βεβαίως κεραυνό εν αιθρία. Άλλωστε η Τουρκία έχει εξασφαλίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο δράμα της Συρίας, τόσο διπλωματικά (ως μέλος λ.χ. της Διαδικασίας της Αστάνα, που αποβλέπει σε μία πολιτική επίλυση), όσο και –κυρίως– στρατιωτικά, μετά και από τρεις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού το 2016, το 2018 και το 2019, που έφεραν διόλου αμελητέο τμήμα της συριακής επικράτειας υπό τον έλεγχο της Άγκυρας και των ανταρτών συμμάχων της.

Όμως με την επιχείρηση Ανοιξιάτικη Ασπίδα, που

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη