Η συνταγματική αναθεώρηση που νομοθετεί τη μονοκρατορία του Έρντογαν

Με φόντο μια χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και την τουρκική λίρα σε ελεύθερη πτώση, η Εθνοσυνέλευση συζητά την πρόταση του Ταγίπ Ερντογάν για αναθεώρηση του Συντάγματος. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος της χώρας, που από κοινοβουλευτικό θα μετατραπεί σε αυτό που η κυβέρνηση και ο φιλοκυβερνητικός τύπος περιγράφουν ως «προεδρικό».
Χρόνος ανάγνωσης: 
12
'
O Έρντογαν μιλά στο 9ο Συνέδριο Πρέσβεων στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα, 9 Ιανουαρίου 2017. [AFP PHOTO / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/ KAYHAN OZER]

Την Τρίτη ξεκίνησε στην ολομέλεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης η διαδικασία συζήτησης και υπερψήφισης της πρότασης αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία περιλαμβάνει 21 άρθρα και εκπορεύεται από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ταγίπ Έρντογαν. Η υπερψήφισή της είναι βέβαιη, με δεδομένο ότι την υποστηρίζει η πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος και –στο συγκεκριμένο ζήτημα– συμπλέει το Κίνημα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ). Αν όλα πάνε όπως αναμένεται, θα ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Ωστόσο, παρά την εκστρατεία τρομοκράτησης του τύπου και των πανεπιστημίων από το κυβερνών κόμμα, νομικοί, δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί εκφράζουν τις έντονες διαφωνίες τους με την επιχείρηση «αλλαγής καθεστώτος», όπως την περιγράφουν.

Πολλοί συνταγματολόγοι διαφωνούν με τον χαρακτηρισμό του υπό δημιουργία συστήματος ως «προεδρικού», κάνοντας λόγο για ένα σύστημα ιδιότυπο που στοχεύει μονάχα στη νομιμοποίηση της μονοκρατορίας του Έρντογαν. Πλήθος αναλυτών στηλιτεύει τη διεξαγωγή της διαδικασίας υπό καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, το οποίο a priori καθιστά δυσχερέστερη τη σχετική συζήτηση. Οι δημοσκοπήσεις κατέδειξαν πως ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού (της τάξης του 42%) δεν επιθυμεί την αλλαγή του πολιτεύματος της χώρας –έναντι του 46% που την επικροτεί.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.