«Η πείνα είναι το μεγαλύτερο όπλο ενός κατακτητή»

Στις 27 Απριλίου 1941 τα γερμανικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Αθήνα, σημαίνοντας την αρχή μιας σκληρής κατοχής που κράτησε 3,5 χρόνια και προκάλεσε τον μεγάλο λιμό, που σε Αθήνα και Πειραιά άφησε πίσω τουλάχιστον 40.000 νεκρούς.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'
Αθηναίοι ψάχνουν στους κάδους για φαγητό το 1941. [Ιδιωτική συλλογή, Ιάσων Χανδρινός]

Πριν ακόμη ξεκινήσουν ο ελληνοϊταλικός και ο ελληνογερμανικός πόλεμος, οι Αθηναίοι βρίσκονταν περίπου 20% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε πρόσληψη ημερήσιων θερμίδων. Με την κατάκτηση της πόλης, οι Γερμανοί προχωρούν στην επιστράτευση όλων των διαθέσιμων τροφίμων, προκειμένου να διατεθούν για τις ανάγκες του στρατού τους ανά την Ευρώπη, δίχως καμία μέριμνα για την επιβίωση του τοπικού πληθυσμού.

Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές παγώνουν. Οι επιπτώσεις είναι σημαντικές, καθώς πριν από την εμπλοκή της Ελλάδας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1938, η χώρα κάλυπτε με εισαγωγές το 38% των αναγκών της σε σιτάρι, το 26% των αναγκών της σε όσπρια και το 21% των αναγκών της σε κρέας. Τα τρόφιμα προοδευτικά εξαφανίζονται από την αγορά, οι μαυραγορίτες εντείνουν τη δραστηριότητά τους.

Κι έτσι, από την έναρξη της Κατοχής της Αθήνας (27 Απριλίου 1941) έως και την απελευθέρωση της πρωτεύουσας τρεισήμισι χρόνια αργότερα (12 Οκτωβρίου 1944), οι κάτοικοί της βιώνουν 1.264 δύσκολες ημέρες, κατά τις οποίες βλέπουν την πείνα να εισβάλλει στην καθημερινότητά τους.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.