Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
cekatohi.jpg
Αθηναίοι ψάχνουν στους κάδους για φαγητό το 1941. [Ιδιωτική συλλογή, Ιάσων Χανδρινός]

«Η πείνα είναι το μεγαλύτερο όπλο ενός κατακτητή»

Στις 27 Απριλίου 1941 τα γερμανικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Αθήνα, σημαίνοντας την αρχή μιας σκληρής κατοχής που κράτησε 3,5 χρόνια και προκάλεσε τον μεγάλο λιμό, που σε Αθήνα και Πειραιά άφησε πίσω τουλάχιστον 40.000 νεκρούς.
Αθηναίοι ψάχνουν στους κάδους για φαγητό το 1941. [Ιδιωτική συλλογή, Ιάσων Χανδρινός]

Πριν ακόμη ξεκινήσουν ο ελληνοϊταλικός και ο ελληνογερμανικός πόλεμος, οι Αθηναίοι βρίσκονταν περίπου 20% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε πρόσληψη ημερήσιων θερμίδων. Με την κατάκτηση της πόλης, οι Γερμανοί προχωρούν στην επιστράτευση όλων των διαθέσιμων τροφίμων, προκειμένου να διατεθούν για τις ανάγκες του στρατού τους ανά την Ευρώπη, δίχως καμία μέριμνα για την επιβίωση του τοπικού πληθυσμού.

Image
rsoldaten_in_geschaft.jpg
Γερμανοί στρατιώτες σε ελληνικό κατάστημα. [Bundesarchiv, Bild 101I-163-0318-31/Bauer/CC-BY-SA 3.0]

Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές παγώνουν. Οι επιπτώσεις είναι σημαντικές, καθώς πριν από την εμπλοκή της Ελλάδας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1938, η χώρα κάλυπτε με εισαγωγές το 38% των αναγκών της σε σιτάρι, το 26% των αναγκών της σε όσπρια και το 21% των αναγκών της σε κρέας. Τα τρόφιμα προοδευτικά εξαφανίζονται από την αγορά, οι μαυραγορίτες εντείνουν τη δραστηριότητά τους.

Κι έτσι, από την έναρξη της Κατοχής της Αθήνας (27 Απριλίου 1941) έως και την απελευθέρωση της πρωτεύουσας τρεισήμισι χρόνια αργότερα (12 Οκτωβρίου 1944), οι κάτοικοί της βιώνουν 1.264 δύσκολες ημέρες, κατά τις οποίες βλέπουν την πείνα να εισβάλλει στην καθημερινότητά τους.

Image
triple_occupation_of_greece.png
Η τριπλή κατοχή της Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα (1941-1944). Με κόκκινο οι περιοχές που βρέθηκαν υπό γερμανική κατοχή, με μπλε υπό ιταλική και με πράσινο υπό βουλγαρική κατοχή. [Cplakidas/Wikimedia Commons]

«Πρακτικαί συμβουλαί διατροφής»

«Εκείνη την περίοδο οι εφημερίδες προσπαθούσαν να δώσουν στους Αθηναίους διεξόδους μέσα από ορισμένες συμβουλές

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη