Ο συλλέκτης

Μία από τις καλύτερες συλλογές γάλλων ιμπρεσιονιστών στον κόσμο απέκτησε πρόσφατα η Πινακοθήκη της Ζυρίχης, που εγκαινίασε μια νέα πτέρυγα σχεδιασμένη από τον Ντέβιντ Τσίπερφιλντ, για να τη στεγάσει. Ποια είναι όμως η σκοτεινή ιστορία πίσω από την περίφημη Συλλογή Μπύρλε;
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'
Dmitri Kessel, Emil Bührle in seiner Sammlungan der Zollikerstrasse, Juni 1954 © Getty Image

Τις πρώτες αγορές έργων τέχνης, ο Έμιλ Μπύρλε τις έκανε τον Νοέμβριο του 1936. Εκείνο τον καιρό μετακόμιζε με την οικογένειά του σε καινούργιο σπίτι και αναζητούσε πίνακες για να διακοσμήσει τους τοίχους. Δυο δεκαετίες αργότερα, το αμερικανικό περιοδικό Fortune τον ανέφερε ανάμεσα στους πέντε μεγαλύτερους συλλέκτες έργων τέχνης στον κόσμο. Έως τον αιφνίδιο θάνατό του, το 1956, ο Μπύρλε είχε ξοδέψει 40 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα για να αποκτήσει 633 έργα, που σήμερα συνθέτουν μια από τις καλύτερες συλλογές γάλλων ιμπρεσιονιστών και μεταϊμπρεσιονιστών στον κόσμο.

Εδώ και λίγες ημέρες, 200 από αυτά τα έργα εκτίθενται σε μια νέα πτέρυγα της Πινακοθήκης της Ζυρίχης, που σχεδιάστηκε από τον διάσημο βρετανό αρχιτέκτονα Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ. Η συμφωνία με το Ίδρυμα Μπύρλε να παραχωρήσει τα έργα με μακροχρόνιο δανεισμό, είχε υπογραφεί το 2012, προκαλώντας ένα κύμα ενθουσιασμού. Τα εγκαίνια έγιναν στις αρχές αυτού του μήνα. Για τη Ζυρίχη, πρόκειται για τη σημαντικότερη επένδυση των τελευταίων χρόνων, μια εξέλιξη που από τη μια μέρα στην άλλη μετατρέπει τη γερμανόφωνη ελβετική πόλη σε μητρόπολη της τέχνης.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.