Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
burle.jpg
Dmitri Kessel, Emil Bührle in seiner Sammlungan der Zollikerstrasse, Juni 1954 © Getty Image

Ο συλλέκτης

Μία από τις καλύτερες συλλογές γάλλων ιμπρεσιονιστών στον κόσμο απέκτησε πρόσφατα η Πινακοθήκη της Ζυρίχης, που εγκαινίασε μια νέα πτέρυγα σχεδιασμένη από τον Ντέβιντ Τσίπερφιλντ, για να τη στεγάσει. Ποια είναι όμως η σκοτεινή ιστορία πίσω από την περίφημη Συλλογή Μπύρλε;
Dmitri Kessel, Emil Bührle in seiner Sammlungan der Zollikerstrasse, Juni 1954 © Getty Image

Τις πρώτες αγορές έργων τέχνης, ο Έμιλ Μπύρλε τις έκανε τον Νοέμβριο του 1936. Εκείνο τον καιρό μετακόμιζε με την οικογένειά του σε καινούργιο σπίτι και αναζητούσε πίνακες για να διακοσμήσει τους τοίχους. Δυο δεκαετίες αργότερα, το αμερικανικό περιοδικό Fortune τον ανέφερε ανάμεσα στους πέντε μεγαλύτερους συλλέκτες έργων τέχνης στον κόσμο. Έως τον αιφνίδιο θάνατό του, το 1956, ο Μπύρλε είχε ξοδέψει 40 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα για να αποκτήσει 633 έργα, που σήμερα συνθέτουν μια από τις καλύτερες συλλογές γάλλων ιμπρεσιονιστών και μεταϊμπρεσιονιστών στον κόσμο.

Εδώ και λίγες ημέρες, 200 από αυτά τα έργα εκτίθενται σε μια νέα πτέρυγα της Πινακοθήκης της Ζυρίχης, που σχεδιάστηκε από τον διάσημο βρετανό αρχιτέκτονα Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ. Η συμφωνία με το Ίδρυμα Μπύρλε να παραχωρήσει τα έργα με μακροχρόνιο δανεισμό, είχε υπογραφεί το 2012, προκαλώντας ένα κύμα ενθουσιασμού. Τα εγκαίνια έγιναν στις αρχές αυτού του μήνα. Για τη Ζυρίχη, πρόκειται για τη σημαντικότερη επένδυση των τελευταίων χρόνων, μια εξέλιξη που από τη μια μέρα στην άλλη μετατρέπει τη γερμανόφωνη ελβετική πόλη σε μητρόπολη της τέχνης.

Image
rkunsthaus_jan_20.jpg
Το κτίριο Τσίπερφιλντ. [© Amt für Städtebau, Juliet Haller]

Πέρα από κύρος και λάμψη, όμως, η συγκεκριμένη συλλογή φέρνει μαζί της και μια

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη