Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο:
sep.jpg

Πώς το δημόσιο σχολείο (δεν) βοηθάει στον επαγγελματικό προσανατολισμό

«Όταν μεγαλώσεις θα καταλάβεις τι θέλεις να γίνεις», λένε οι περισσότεροι γονείς γελώντας συγκαταβατικά στα μικρά τους, όταν τους ανακοινώνουν ότι θα γίνουν αστροναύτες ή ποδοσφαιριστές. Πώς θα το καταλάβουν όμως; Το σχολείο σίγουρα δεν βοηθά. Έτσι και αυτός ο ρόλος αναλαμβάνεται από ιδιώτες.

Θετική ή θεωρητική; Ποια κατεύθυνση είναι η καλύτερη επιλογή; Δυνατός στα περισσότερα μαθήματα, ο Σωτήρης Λέγκας βρέθηκε στη Β’ Λυκείου αντιμέτωπος με αυτή τη δύσκολη απόφαση για το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό του μέλλον. Έτσι, το καλοκαίρι πριν ξεκινήσει για την Γ' Λυκείου, έκανε ό,τι και οι περισσότεροι συμμαθητές του: επισκέφθηκε το γραφείο του συμβούλου επαγγελματικού προσανατολισμού που του σύστησαν στα Τρίκαλα, όπου έμενε. Και ζήτησε συμβουλές.

Με δυο λόγια

Το μάθημα του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού δεν βρήκε ποτέ τον στόχο του. Διδάσκεται σε λάθος τάξη (την Γ' Γυμνασίου), προτού έρθει η ώρα για τις μεγάλες αποφάσεις και από λάθος ανθρώπους – καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων που το «φορτώνονται», χωρίς να έχουν καμία σχετικά κατάρτιση. Τη μόνη βοήθεια – ειδικά στους οικονομικά ασθενέστερους μαθητές που δεν είχαν άλλη επιλογή – προσέφεραν τα ΚΥΣΕΠ (Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού) που λειτουργούσαν σε όλη τη χώρα, τα οποία φέτος δέχθηκαν ένα ισχυρό πλήγμα με τον νόμο 4547, που τα συγχωνεύει με τρεις ακόμα (άσχετες) δομές και μειώνει τον αριθμό τους. Μάλιστα, η Διεύθυνση Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων του υπουργείου

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη