Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
cover-sufi.jpg
[MAHMUD HAMS / AFP]

Οι Σουφιστές και η ξεχασμένη τρύπα του Σινά

Οι Σουφιστές είναι ο νέος παράλογος στόχος του ISIS. Όμως το χτύπημα στη Χερσόνησο του Σινά δεν ξάφνιασε πολλούς. Το βραχώδες τοπίο, η περιθωριοποίηση των Βεδουίνων και η στενή επικοινωνία με τη Λωρίδα της Γάζας ευνοεί ένα καθεστώς ημιανομίας.
[MAHMUD HAMS / AFP]

Ο Αιγύπτιος σταρ του ποδοσφαίρου Μοχάμεντ Σαλάχ βρισκόταν στο βροχερό Λίβερπουλ όταν έμαθε για την τελευταία τρομοκρατική επίθεση στη χώρα του. Είναι άλλωστε ένας από τους βασικούς παίκτες της ομώνυμης ομάδας της πόλης. Προς στιγμήν σκέφτηκε να μην παίξει στο επερχόμενο ντέρμπι με την Τσέλσι. Tελικά αποφάσισε να τιμήσει τους χαμένους συμπατριώτες του όπως αυτός πίστευε. Όταν στο δεύτερο ημίχρονο με μια όμορφη ενέργεια σκοράρει, ο Σαλάχ σηκώνει ψηλά τα χέρια αρνούμενος να πανηγυρίσει το γκολ που έβαλε την ομάδα του μπροστά στο σκορ. Η φωτογραφία με τα χέρια σηκωμένα έκανε τον γύρο του κόσμου.

Image
000_ul6ivb.jpg
Ο Σαλάχ αρνείται να πανηγυρίσει το γκολ της Λίβερπουλ ενάντια στην Τσέλσι. [PAUL ELLIS / AFP]

Το χτύπημα στα τέλη Νοεμβρίου σε τέμενος κοντά στο Μπιρ Αλ Άμπεντ όπου σύχναζαν Σουφιστές με πάνω από 300 θύματα, ανάμεσά τους 27 παιδιά, έφερε στο προσκήνιο το ερώτημα τι είναι οι Σούφι και γιατί οι τζιχαντιστές χτύπησαν πάλι στη Χερσόνησο του Σινά.

Γιατί οι Σουφιστές είναι στόχος του ISIS

Ο Σουφισμός, γνωστός ως tasawwuf στον αραβόφωνο κόσμο, είναι μια μορφή ισλαμικού μυστικισμού που υπογραμμίζει την ενδοσκόπηση και την πνευματική εγγύτητα με τον Θεό. Αν και κάποιες φορές παρεξηγείται ως αίρεση του Ισλάμ, στην πραγματικότητα είναι μια ευρύτερη πρακτική που επικεντρώνεται στην παραίτηση

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη