Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
16'
Κείμενο:
cesudan000_1g13vr.jpg
Διαδηλωτές έξω από το επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων στο Χαρτούμ, 29 Απριλίου 2019. [Ozan Kose/AFP]

«Στο Σουδάν, στα δέντρα φυτρώνουν φραντζόλες»

Μια χώρα που εδώ και πολλά χρόνια πληρώνει βαρύ φόρο αίματος, βιώνει σήμερα μια μοναδική ειρηνική επανάσταση. Στην πρωτοπορία της εξέγερσης που ανέτρεψε μία τριαντάχρονη δικτατορία, είναι οι γιατροί της χώρας. Τέσσερις γυναίκες που συμμετέχουν σε αυτές τις ιστορικές στιγμές μιλούν στο inside story.
Διαδηλωτές έξω από το επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων στο Χαρτούμ, 29 Απριλίου 2019. [Ozan Kose/AFP]

«Ήταν οι πρώτες ημέρες της επανάστασης και οι ασφαλίτες του Μπασίρ είχαν εξαπολύσει κανονική επίθεση, με όπλα και δακρυγόνα, εναντίον των διαδηλωτών, όπου τους έβρισκαν. Γι’ αυτό είχαμε οργανώσει ομάδες γιατρών που ακολουθούσαν τις ξεχωριστές διαδηλώσεις, παντού, έτοιμοι να προσφέρουν βοήθεια όπου χρειαζόταν. Ο Δρ Μπαμπικίρ Σαλάμα ήταν μέλος μιας τέτοιας ομάδας». Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, η Δρ Νάντα Αμπντάλα, περιγράφει τη δολοφονία του 28χρονου ειδικευόμενου καρδιοχειρουργού από τους άντρες της εθνικής υπηρεσίας ασφαλείας (NISS) του καθεστώτος, στις 17 του περασμένου Ιανουαρίου.

«Ο Μπαμπικίρ ήταν με μια ομάδα διαδηλωτών στο Μπούρι, μια συνοικία του Χαρτούμ, όπου υπήρχαν πολλοί τραυματίες. Ακριβώς γι’ αυτό, άνοιξε ένας άνθρωπος το σπίτι του και μπήκαν μέσα κι έστησαν ένα πρόχειρο ιατρείο. Το κατάλαβαν οι ασφαλίτες κι άρχισαν να πετούν εκεί δακρυγόνα. Όταν οι άνθρωποι δεν μπορούσαν πια να αναπνεύσουν, ο Μπαμπικίρ βγήκε έξω με τα χέρια ψηλά λέγοντας “είμαι γιατρός, μην πυροβολείτε”. Και τότε ακριβώς άρχισαν να τον πυροβολούν». Η ακτινογραφία του δολοφονημένου γιατρού, με τις σφαίρες να ξεχωρίζουν λευκές, σαν άστρα σε νυχτερινό ουρανό, είναι πια μια από τις εμβληματικές

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη