«Στο Σουδάν, στα δέντρα φυτρώνουν φραντζόλες»

Μια χώρα που εδώ και πολλά χρόνια πληρώνει βαρύ φόρο αίματος, βιώνει σήμερα μια μοναδική ειρηνική επανάσταση. Στην πρωτοπορία της εξέγερσης που ανέτρεψε μία τριαντάχρονη δικτατορία, είναι οι γιατροί της χώρας. Τέσσερις γυναίκες που συμμετέχουν σε αυτές τις ιστορικές στιγμές μιλούν στο inside story.
Χρόνος ανάγνωσης: 
16
'
Διαδηλωτές έξω από το επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων στο Χαρτούμ, 29 Απριλίου 2019. [Ozan Kose/AFP]

«Ήταν οι πρώτες ημέρες της επανάστασης και οι ασφαλίτες του Μπασίρ είχαν εξαπολύσει κανονική επίθεση, με όπλα και δακρυγόνα, εναντίον των διαδηλωτών, όπου τους έβρισκαν. Γι’ αυτό είχαμε οργανώσει ομάδες γιατρών που ακολουθούσαν τις ξεχωριστές διαδηλώσεις, παντού, έτοιμοι να προσφέρουν βοήθεια όπου χρειαζόταν. Ο Δρ Μπαμπικίρ Σαλάμα ήταν μέλος μιας τέτοιας ομάδας». Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, η Δρ Νάντα Αμπντάλα, περιγράφει τη δολοφονία του 28χρονου ειδικευόμενου καρδιοχειρουργού από τους άντρες της εθνικής υπηρεσίας ασφαλείας (NISS) του καθεστώτος, στις 17 του περασμένου Ιανουαρίου.

«Ο Μπαμπικίρ ήταν με μια ομάδα διαδηλωτών στο Μπούρι, μια συνοικία του Χαρτούμ, όπου υπήρχαν πολλοί τραυματίες. Ακριβώς γι’ αυτό, άνοιξε ένας άνθρωπος το σπίτι του και μπήκαν μέσα κι έστησαν ένα πρόχειρο ιατρείο. Το κατάλαβαν οι ασφαλίτες κι άρχισαν να πετούν εκεί δακρυγόνα. Όταν οι άνθρωποι δεν μπορούσαν πια να αναπνεύσουν, ο Μπαμπικίρ βγήκε έξω με τα χέρια ψηλά λέγοντας “είμαι γιατρός, μην πυροβολείτε”. Και τότε ακριβώς άρχισαν να τον πυροβολούν». Η ακτινογραφία του δολοφονημένου γιατρού, με τις σφαίρες να ξεχωρίζουν λευκές, σαν άστρα σε νυχτερινό ουρανό, είναι πια μια από τις εμβληματικές εικόνες της επανάστασης, λέει η Δρ Αμπντάλα.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.