Οι πολύτιμες Στροφάδες

Το βιβλίο «Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων. Αναφορά από ένα άγνωστο νησί του Ιονίου» του Robert McCabe και της Κατερίνας Λυμπεροπούλου δεν θέλει να είναι ντοκουμέντο, αλλά σήμα κινδύνου για ένα ξεχωριστό μνημείο που χρειάζεται την βοήθειά μας. Οι δύο δημιουργοί εξηγούν.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'
[Robert McCabe]

«Οι Στροφάδες είναι ένα ιδιαίτερο μέρος τόσο από άποψης φύσης όσο από ελληνικής ιστορίας», λέει ο Robert MacCabe. «Η φύση δίνει σε αυτό το μικροσκοπικό επίπεδο νησί —πλάτους ενάμισι τετραγωνικού χιλιόμετρου— πλούσιο απόθεμα νερού, εύφορο για καλλιέργεια χώμα, ένα πυκνό κεδρόδασος, και κάποτε πλούσια ψαριά. Αυτός ο συνδυασμός το έχει κάνει γνωστό σταθμό για τα αποδημητικά πουλιά κατά το ταξίδι τους. Διευκόλυνε και την ανάπτυξη μιας ανθρώπινης κοινότητας στο νησί. Η απομονωμένη θέση του νησιού και η απουσία λιμανιού σήμαινε ότι ήταν σημαντικό να υπάρχουν αυτές οι πηγές για την αυτονομία του. Και είναι».

Ο Robert McCabe, ο πολιτογραφημένος πια Έλληνας Αμερικανός φωτογράφος που μας έχει χαρίσει μοναδικά ντοκουμέντα από το 1954 που επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα οπλισμένος με μια Rolleiflex για λογαριασμό του National Geographic Magazine, ήταν εκείνος που έδωσε το έναυσμα για τη δημιουργία τoυ βιβλίου Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων. Αναφορά από ένα άγνωστο νησί του Ιονίου που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη (παράλληλα και στα αγγλικά). 'Ηταν στα τέλη του 2016, όταν η δημοσιογράφος Κατερίνα Λυμπεροπούλου σε ένα πάρτι της Τατιάνας Σπινάρη-Πολλάλη του σύστησε τον άνδρα της. «Διονύσης;» ρώτησε ο McCabe. «Μήπως είστε από τη Zάκυνθο;». Μόλις εκείνος απάντησε καταφατικά, ο McCabe τη ρώτησε: «Ξέρετε τις Στροφάδες; Έχω μια σειρά φωτογραφιών απ’ αυτές. Θέλετε να κάνουμε ένα βιβλίο για αυτές;».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.