Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
21'
Κείμενο:
stournaras.jpg
[Panayiotis Tzamaros/FOSPHOTOS]

Γιάννης Στουρνάρας: Ο τραπεζίτης που διαλέγει τις μάχες του

Ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας δεν έκανε περίπατο στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια σε κόμματα και μέσα μαζικής ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα. Οι κραδασμοί των κατά καιρούς έντονων αντιπαραθέσεών του με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αντήχησαν και στην αίθουσα της Βουλής, όπου ο κ. Στουρνάρας δέχτηκε οργισμένα πυρά, αλλά και ανταπέδωσε.
[Panayiotis Tzamaros/FOSPHOTOS]

Η παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων σε κόμματα και μέσα μαζικής ενημέρωσης, την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016, ήταν ένα γεγονός που πολλοί ανέμεναν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο λόγος δεν ήταν τόσο το αντικείμενο της Επιτροπής, όσο οι αντιδράσεις που συνήθως γεννά η συγκρουσιακή σχέση του διοικητή με τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Μία σχέση που ξεκίνησε την περίοδο που ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά και η τότε αντιπολίτευση τον κατηγορούσε ότι υπηρέτησε πιστά το μνημόνιο, τα έβαλε με ευπαθείς ομάδες (από τις καθαρίστριες μέχρι τους σχολικούς φύλακες) αφήνοντας στο απυρόβλητο τους μεγαλοσχήμονες φοροφυγάδες και έκλεισε την ΕΡΤ.

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν κατά την ταραχώδη περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015, όταν ο Στουρνάρας μεταπήδησε στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τότε, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα κέρδισε τις εκλογές και σχημάτισε κυβέρνηση με το κόμμα του Πάνου Καμμένου (Ανεξάρτητοι Ελληνες) βουτώντας στα βαθιά των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της χώρας, έχοντας έναν φιλόδοξο στόχο: να αφήσει συνειδητά τη χώρα σχεδόν να χρεοκοπήσει για να “κερδίσει” ένα γενναίο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη