Στο όνομα του Ερημίτη

Στην ιδιοκτησία της πρώτης ιδιωτικοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, στην Κέρκυρα, ξέσπασε πριν λίγες μέρες μια φωτιά με πέντε εστίες. Το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής δεν έχει ολοκληρώσει τις έρευνές του, ώστε να είναι σαφές τι κάηκε και πώς ήταν χαρακτηρισμένο. Παρόλα αυτά, ο τοπικός δήμος ζητά να κηρυχθούν τα καμένα αναδασωτέα.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
Η καμένη έκταση στον Ερημίτη από τη θάλασσα.

Ο «Ζωολογικός Κήπος του Τζέρζι» και το βιβλίο «Η οικογένειά μου και άλλα ζώα» του Τζέρρυ [σ.σ.: πρόκειται για τον μικρότερο αδελφό του συγγραφέα Λώρενς Ντάρρελ, φυσιοδίφη κι επίσης συγγραφέα Τζέραλντ Ντάρρελ] αποτελούν την κληρονομιά της παιδικής ηλικίας στην Κέρκυρα. Και η «Σπηλιά του Πρόσπερου» του Λάρρυ [σ.σ.: του Λώρενς], που απαθανατίζει με τρόπο λυρικό την ατμόσφαιρα στην Κέρκυρα πριν τον πόλεμο, κατατάσσεται πλάι στο «Αλεξανδρινό Κουαρτέτο» και τα «Πικρολέμονα», την καταγραφή των χρόνων του στην Κύπρο, ως ένα από τα καλύτερά του βιβλία.

Η Κέρκυρα στο μεταξύ έχει αλλάξει. Είχε ήδη καταστραφεί από τον τουρισμό, κατά την άποψη του Τζέρρυ, το 1967, όταν ο ίδιος επέστρεψε εκεί για να γυρίσει το «Corfu, Garden of the Gods», ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ για το BBC. Ένιωσε τύψεις στη σκέψη πως ίσως οι τουρίστες ακολουθούσαν τα βήματα του βιβλίου «Η οικογένειά μου και άλλα ζώα». «Παντελής έλλειψη ελέγχου, απόλυτη απληστία, απόλυτη αναισθησία» ήταν το κατηγορώ του στους Έλληνες, που θυσίασαν την ομορφιά στον βωμό του χρήματος – του χρήματος που δεν κατέληγε καν στις τσέπες της τοπικής κοινότητας, αλλά στα τουριστικά γραφεία και τις κοινοπραξίες των ξενοδοχείων. Δεν κινδυνεύουν μόνο τα ζώα από εξαφάνιση, θρηνούσε, αλλά και τα τοπία.

(Michael Haag, Οι Ντάρρελ της Κέρκυρας, Πατάκης, Αθήνα 2019, σελίδα 283)

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.