Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
ceerimitisimg_20200817_115248.jpg
Η καμένη έκταση στον Ερημίτη από τη θάλασσα.

Στο όνομα του Ερημίτη

Στην ιδιοκτησία της πρώτης ιδιωτικοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, στην Κέρκυρα, ξέσπασε πριν λίγες μέρες μια φωτιά με πέντε εστίες. Το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής δεν έχει ολοκληρώσει τις έρευνές του, ώστε να είναι σαφές τι κάηκε και πώς ήταν χαρακτηρισμένο. Παρόλα αυτά, ο τοπικός δήμος ζητά να κηρυχθούν τα καμένα αναδασωτέα.
Η καμένη έκταση στον Ερημίτη από τη θάλασσα.

Ο «Ζωολογικός Κήπος του Τζέρζι» και το βιβλίο «Η οικογένειά μου και άλλα ζώα» του Τζέρρυ [σ.σ.: πρόκειται για τον μικρότερο αδελφό του συγγραφέα Λώρενς Ντάρρελ, φυσιοδίφη κι επίσης συγγραφέα Τζέραλντ Ντάρρελ] αποτελούν την κληρονομιά της παιδικής ηλικίας στην Κέρκυρα. Και η «Σπηλιά του Πρόσπερου» του Λάρρυ [σ.σ.: του Λώρενς], που απαθανατίζει με τρόπο λυρικό την ατμόσφαιρα στην Κέρκυρα πριν τον πόλεμο, κατατάσσεται πλάι στο «Αλεξανδρινό Κουαρτέτο» και τα «Πικρολέμονα», την καταγραφή των χρόνων του στην Κύπρο, ως ένα από τα καλύτερά του βιβλία.

Η Κέρκυρα στο μεταξύ έχει αλλάξει. Είχε ήδη καταστραφεί από τον τουρισμό, κατά την άποψη του Τζέρρυ, το 1967, όταν ο ίδιος επέστρεψε εκεί για να γυρίσει το «Corfu, Garden of the Gods», ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ για το BBC. Ένιωσε τύψεις στη σκέψη πως ίσως οι τουρίστες ακολουθούσαν τα βήματα του βιβλίου «Η οικογένειά μου και άλλα ζώα». «Παντελής έλλειψη ελέγχου, απόλυτη απληστία, απόλυτη αναισθησία» ήταν το κατηγορώ του στους Έλληνες, που θυσίασαν την ομορφιά στον βωμό του χρήματος – του χρήματος που δεν κατέληγε καν στις τσέπες της τοπικής κοινότητας, αλλά στα τουριστικά γραφεία και τις κοινοπραξίες των ξενοδοχείων. Δεν κινδυνεύουν μόνο τα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη