Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
featured_art.gif

«Στο διαδίκτυο κανείς δεν γνωρίζει ότι είσαι σκύλος»

Η ταυτότητά μας στα κοινωνικά δίκτυα δεν ελέγχεται εξαρχής. Θέλουμε να ελέγχεται; Υπάρχει τρόπος να προστατευόμαστε χωρίς να παραβιάζεται η ιδιωτικότητά μας; Ένα παλιό αλλά πάντα επίκαιρο debate.

Οι αριθμοί τρέχουν σε μια οθόνη που μετρά «αρπακτικά». Μόλις πέντε λεπτά μετά από τη δημιουργία ενός προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα, 16 ενήλικες προσπαθούν να προσεγγίσουν την ηθοποιό που παριστάνει ένα 12χρονο κορίτσι στο τσέχικο και αρκετά γνωστό πια ντοκιμαντέρ-κοινωνικό πείραμα «Παγίδα στο διαδίκτυο». Ο αριθμός ολοένα αυξάνεται. Το ντοκιμαντέρ, που έγινε ακτιβιστική δράση και οδήγησε στη σύλληψη πραγματικών εγκληματιών στην Τσεχία, θυμίζει κομμάτι των ελληνικών δελτίων ειδήσεων του προηγούμενου μήνα. Ιστορίες παιδιών, παγιδευμένων σε σωματική και ψυχολογική κακοποίηση, επαναφέρουν μια παλιά συζήτηση με σημαντικές προεκτάσεις που αναζωπυρώνεται σε κάθε νέο βήμα της τεχνολογίας. Στο επίκεντρο είναι πάντα τα παιδιά.

 

 

Έτσι και τώρα, παιδιά, διαδίκτυο και ασφάλεια είναι λέξεις φωτιά για την Κομισιόν, αφού η νέα νομοθετική πρωτοβουλία της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών στο διαδίκτυο –που κατατέθηκε τον περασμένο Μάιο– έχει διχάσει. Την τελευταία διετία έχουν γίνει αρκετές προτάσεις για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, με τις περισσότερες από αυτές να

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη