Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο & Φωτογραφίες:
cefotiestasospano.jpg
Πανώ που ανάρτησαν οι κάτοικοι στο Μάτι.

Οδοιπορικό θανάτου από το Μάτι στο νεκροτομείο Σχιστού

Ο Τάσος Τέλλογλου πέρασε από όλα τα σημεία της πρόσφατης εθνικής τραγωδίας, από το Μάτι μέχρι το νεκροτομείο του Σχιστού, και μίλησε με δεκάδες ανθρώπους. Περιγράφει τα τριάντα λεπτά της καταστροφής μέσα από μαρτυρίες και αποκαλύπτει γεγονότα που δεν έχουν ειπωθεί επισήμως.
Πανώ που ανάρτησαν οι κάτοικοι στο Μάτι.

Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» μου εξήγησαν εκείνο που δεν μου είχαν εξηγήσει οι συνάδελφοι τόσες μέρες. Το ΕΚΑΒ μεταφέρει κατά κανόνα ζωντανούς. Τους ανθρώπους που κάηκαν τους έχει αναλάβει ένα γραφείο κηδειών, με το οποίο συνεργάζεται η Πυροσβεστική. Πήγα σε έναν φίλο στην ΕΜΑΚ (Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών του Πυροσβεστικού Σώματος), ο οποίος μου είπε: «Όταν μπήκαμε μέσα στο Μάτι γύρω στις 19:15 της 23ης Ιουλίου, ήταν απόγευμα αλλά από τους καπνούς έμοιαζε με βράδυ. Βλέπαμε δεξιά-αριστερά ανθρώπους χωρίς δέρμα μέσα σε αυτοκίνητα αλλά μας ενδιέφεραν οι ζωντανοί. Πώς πας σε μια μάχη και θάβεις στο τέλος τους νεκρούς της πλευράς σου; Έτσι και σε μας ήταν πόλεμος, ψάχναμε να σώσουμε τους ζωντανούς. Τη νύχτα ασχοληθήκαμε με τους καμένους».

Στον Ευαγγελισμό μου εξηγούν ότι για τους νεκρούς θα πάω στα ψυγεία του Νεκροταφείου στο Σχιστό. Όταν φτάνω εκεί, είναι μεσημέρι. Κάποιοι άνθρωποι ανάβουν τα καντήλια, μία κηδεία το συναίσθημα. Αυτό το νεκροταφείο είναι το πιο άναρχο κοιμητήριο της χώρας, δεν υπάρχει πράσινο, σημάνσεις, δίοδοι.

-«Πού είναι οι καμένοι;» ρωτώ στην πόρτα.

-«Τράβα στα ψυγεία» μου λέει ο φύλακας.

Image
foties6.jpg.jpg
Γερανός μαζεύει καμένα αυτοκίνητα στο Μάτι.

Τα ψυγεία είναι πίσω από την εκκλησία του κοιμητηρίου. Πρεμιέρα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη