Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cestellaanakrisi.jpg
Η Στέλλα Γκόλντσλαγκ ανακρίνεται το 1946 για τις δραστηριότητές της στο Βερολίνο στη διάρκεια του πολέμου. [United States Holocaust Memorial Museum]

Η Εβραία που πρόδωσε τους δικούς της

Η «κυνηγός» Εβραίων στο ναζιστικό Βερολίνο, Στέλλα Γκόλντσλαγκ, χαρακτηρίστηκε πιο αποτελεσματική από την Γκεστάπο, καθώς «κάρφωσε» περισσότερους από 2.000 ομοθρήσκους της στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.
Η Στέλλα Γκόλντσλαγκ ανακρίνεται το 1946 για τις δραστηριότητές της στο Βερολίνο στη διάρκεια του πολέμου. [United States Holocaust Memorial Museum]

Η Στέλλα Γκόλντσλαγκ ήταν υπεύθυνη για τη σύλληψη και τον θάνατο χιλιάδων συμπολιτών της. Περισσότεροι από 2.000 υπήρξαν θύματα της δράσης της, σύμφωνα με το βιβλίο του πάλαι ποτέ συμμαθητή της Πέτερ Βάιντεν με τίτλο Stella: One Woman's True Tale of Evil, Betrayal, and Survival in Hitler's Germany, που κυκλοφόρησε το 1992, κάνοντας για πρώτη φορά γνωστή την ιστορία της. Άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν τους νεκρούς του βιογραφικού της στους 3.000 και τη χαρακτηρίζουν πιο αποτελεσματική από την Γκεστάπο.

Image
στελλα

Ξεκίνησε να συνεργάζεται με τους ναζί όταν συνελήφθη και εξαναγκάστηκε με βασανιστήρια και απειλές κατά της οικογενείας της να γίνει «κυνηγός» Εβραίων που κρύβονταν, όμως ο ενθουσιασμός που επέδειξε στα σκοτεινά της καθήκοντα δεν φάνηκε να ταιριάζει με κάποιον που ενεργούσε με το πιστόλι στον κρόταφο. Η ιστορία της γυναίκας που οι ίδιοι οι ναζί αποκαλούσαν «ξανθό δηλητήριο» έγινε θεατρικό έργο που ανέβηκε πέρυσι στο Βερολίνο, ενώ ένα νέο μυθιστόρημα κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες, με τον τίτλο Stella, από τον Γερμανό δημοσιογράφο του Spiegel Τάκις Βούργκερ (δεν έχει ελληνική καταγωγή, απλώς ο μπαμπάς θαύμαζε έναν Έλληνα τραγουδιστή).

Τα πρώτα χρόνια

Η Στέλλα Γκόλντσλαγκ γεννήθηκε το 1922 και

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη