Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κατηγορία:
Tags:
Κείμενο:
cover-ypnos.jpg

Η επιστήμη του ύπνου

Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι οι δυτικές κοινωνίες δοκιμάζονται ήδη από μια επιδημία χρόνιας αϋπνίας που δεν συνδέεται (μόνο) με παθολογικά αίτια, αλλά κυρίως με το χρόνιο στρες, τους ρυθμούς δουλειάς, την αστική ζωή.

Ο μέσος άνθρωπος περνάει το ένα τρίτο της ζωής του κοιμώμενος. Η επιστημονική έρευνα έχει ασχοληθεί αρκετά με τη μελέτη του ύπνου, εντατικά τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με την αυξημένη «επαγρύπνηση» για τα ζητήματα αϋπνίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ανησυχίες για την έλλειψη ύπνου στη Δύση ενδέχεται να είναι υπερβολικές καθώς όσοι αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα θα αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Εξίσου υπερβολικά είναι και τα κέρδη μιας βιομηχανίας που αναπτύσσεται γύρω από το φαινόμενο. Βασικό της προϊόν δεν είναι άλλο από τα υπνωτικά χάπια, με αδιανόητους τζίρους που διαρκώς αυξάνονται –εκτιμάται ότι από τα 50 δισ. δολάρια του 2016 θα φτάσουμε σε περίπου 80 δισ. το 2023.

Image
screen_shot_2018-07-24_at_2.30.01_mm.jpg

Τα τελευταία χρόνια στη βιομηχανία έχουν προστεθεί οι συσκευές και τα βοηθήματα κάθε είδους, τα apps, αλλά και οι εξειδικευμένες θεραπείες. Σε πολλές πόλεις ανά τον πλανήτη ανοίγουν pop-up υπνωτήρια για να καλύψουν τις ανάγκες των millennials (και όχι μόνο) που θα έδιναν τα πάντα για έναν εικοσάλεπτο υπνάκο.

Image
oldstreet-pod.jpg
Στο Pop & Rest μπορεί κάποιος να κοιμηθεί για λίγες ώρες.

Η Αριάνα Χάφινγκτον, που επί σειρά ετών κοιμόταν 3-4 ώρες κάθε βράδυ για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της με συνέπεια να καταρρεύσει, πλέον κηρύττει υπέρ των πολλών ωρών ύπνου. Στο βιβλίο The

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη