Το σκάνδαλο με το αεροδρόμιο-φάντασμα του Βερολίνου

Δημόσια έργα που καθυστερούν ή δεν παραδίδονται ποτέ. Aναποτελεσματικότητα των αρμόδιων φορέων, διασπάθιση δημόσιου χρήματος, σπατάλες, δωροδοκίες, λάθη που πληρώνουν οι πολίτες. Κι όμως, δεν γίνονται μόνο στην Ελλάδα. Πιο σκοτεινό παράδειγμα: του νέου –παλαιού πια– αεροδρομίου του Βερολίνου.
Χρόνος ανάγνωσης: 
14
'
Η πρόσοψη του αεροδρομίου Berlin Brandenburg.

Τo Berlin Brandenburg ‘Willy Brandt’ είναι ένα από τα πιο σύγχρονα αεροδρόμια σε όλη την Ευρώπη. Τεχνολογίες αιχμής, φουτουριστική αρχιτεκτονική, άριστη εργονομία, αφάνταστες ανέσεις και ενισχυμένη ασφάλεια. Το μοναδικό μειονέκτημα είναι ότι οκτώ χρόνια μετά την προγραμματισμένη ημερομηνία εγκαινίων, δεν υπάρχει ούτε ένας επιβάτης που να το έχει χρησιμοποιήσει. Εκτός βέβαια από όσους συμμετείχαν στις δοκιμές, που στέφθηκαν με παταγώδη αποτυχία. Λέγεται ότι κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, έχουν σημειωθεί πάνω από 150.000 μικρά ή μεγαλύτερα σφάλματα, που έχουν ως αποτέλεσμα τις διαδοχικές αναβολές των εγκαινίων του. Οκτώ χρόνια μετά την προγραμματισμένη ημερομηνία λειτουργίας, ουδείς μπορεί να δηλώσει βέβαιος για το μέλλον του.

Το σίριαλ με τον κωδικό BER ξεκίνησε πριν αρκετές δεκαετίες, και έκτοτε έχει διαβεί από όλα σχεδόν τα είδη: θρίλερ, κωμωδία, πολιτικό δράμα, παρωδία. Ό,τι κι αν διαλέξεις, το βέβαιο είναι ότι αποκλείεται να βαρεθείς. Βέβαιο είναι επίσης ότι θα απορήσεις και θα οργιστείς με το μέγεθος της ανευθυνότητας και της μνημειώδους αποτυχίας των Γερμανών. Πώς γίνεται μια ηγέτιδα δύναμη, διάσημη παγκοσμίως για την αποτελεσματικότητά της, να αδυνατεί να υλοποιήσει ένα κατασκευαστικό πλάνο που θεωρείται απολύτως βατό ακόμη και για χώρες χαμηλότερης δυναμικότητας και τεχνογνωσίας (ονόματα μη λέμε…).

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.